GRUPA MLADIH ČEHA PRE 22 GODINE NESTALA U ALBANIJI: Tela nikada nisu pronađena, a porodice došle do JEZIVOG OTKRIĆA (VIDEO)
Foto: GENT SHKULLAKU / AFP / Profimedia, Yotube/ Kachní Krimi

bolna ispovest

GRUPA MLADIH ČEHA PRE 22 GODINE NESTALA U ALBANIJI: Tela nikada nisu pronađena, a porodice došle do JEZIVOG OTKRIĆA (VIDEO)

Planeta -

Helena Pavelkova svakog dana prolazi pored železničke stanice u malom gradu nedaleko od Praga u kome živi i iznova otvara najbolniju ranu pitajući se gde su njeni sinovi Jan i Mihail.

Majka je sa te železničke stanice, pre 22 godine, ispratila sinove na put sa koga se još nisu vratili. Tog dana imala je čudan osećaj koji je tek kasnije sebi objasnila. Dala je jednom od sinova krst u ruke i rekla:

- Ovo moraš da mi vratiš. Obećaj mi da hoćeš!

Poslednji put im mahnula dok je voz odlazio. Otad se nisu videli.

Ovo je bolna priča jedne češke porodice koja je izgubila svoja dva člana u Albaniji. Veruje se da su Jan i Mihail završili u takozvanoj žutoj kući kao žrtve trgovine organima.

Helena je smogla snage da pred kamerama TV Prva otvori vrata svog doma i momačke sobe u kojoj su Jan i Mihail 2001. ostavili snove i planove o budućnosti. Voditeljka Eksploziva Ana Rajković kaže da majka dvojice nestalih studenata ni danas ne gubi nadu da će se njeni sinovi pojaviti na kućnom pragu.

- Ne prođe dan, a da se ne zapita šta im se zapravo dogodilo. Helena je saznala da su završili u Albaniji i da im se tu izgubio svaki trag, ali njihova tela nikada nisu pronađena. Ni danas ne zna da li da im pali sveću za žive ili za mrtve što joj stvara težinu u srcu i duši. Helena je ispričala da je smogla snage da nastavi dalje zbog ćerke i unučića, ali da se njen suprug nikada nije pomirio s činjenicom da mu sinova više nema i da se od početka emotivno potpuno povukao - kaže voditeljka Eksploziva i dodaje da nije bilo lako zajedno s porodicama zavijenim u crno proživljavati najbolnije momente.

Kada se troje mladih nije vratilo u dogovoreno vreme meštani su se organizovali i krenuli u potragu. Ekspedicija u Albaniji završena je neuspešno, tamošnja policija im je obećavala pomoć, ali nikad nikakav konkretan potez nije učinjen s njihove strane.

Žuta kuća
foto: Yotube/ Kachní Krimi

- Godinama kasnije obraća se za pomoć češkom piscu i scenaristi Jozefu Urbanu, poznatom po svojim planinarskim aktivnostima, koji je dobro poznavao balkanske vrhove. Urban je krenuo na solo ekspediciju i saznao da su studenti bili smešteni kod jedne učiteljice koja je živela s rođakom. On ih je jednog dana poveo u turistički obilazak mesta, ali se kući vratio sam. Prema njegovim saznanjima, učiteljica je posumnjala da je rođak učinio nešto loše sa studentima, a kasnije se ispostavilo da je učiteljica ubijena. Tim momentom se bavi u svojoj knjizi "Povratak u Valbonu" kojom je prodrmao češku javnost da se pokrene povodom nestanka svojih sunarodnika - priča voditeljka.

Roditelje dodatno boli to što nekadašnji vođa OVK Hašim Tači pred Haškim tribunalom negira postojanje takozvane žute kuće gde su prema brojnim svedočenjima skončali i mnogi Srbi.

- To dodatno boli naše porodice, ali i češke, koje sumnjaju da su i njihovi bližnji stradali na isti način kao žrtve trgovine organima - završava Rajkovićeva koja je s ekipom kolega istražila ovu priču iz prvog lica.

POTRESNA ISPOVEST BRATA NESTALE LENKE

Veoma potresan deo emisije predstavlja ispovest Petra, brata nestale Lenke Tučkove, koji je sa suzama u očima govorio o pokušajima da sazna kako je njegova sestra završila u Albaniji i šta se tamo desilo s njom. Sa vremenom je počeo da sumnja na najstrašniji scenario.

Roditelji mlade Lenke, ambiciozne studentkinje i devojke jednog od nestale braće Pavelkova, umrli su od tuge, a Petr i dalje traga za odgovorima.

- Na pitanje šta bi joj rekao da ima još jednu šansu u životu odgovorio je da bi to bilo da mu mnogo nedostaje i da je mnogo voli. Zamišlja je kao tetku svojoj deci i da svi žive zajedno. Primio nas je u svoj dom, ali nam je rekao da sam nikad ne odlazi u porodičnu kuću jer mu je teško da se seća vremena sa sestrom Lenkom - kaže Rajkovićeva.

(Kurir.rs/Republika)

Bonus video:

05:28

SVAKA ŽRTVA JE PODJEDNAKO VAŽNA! Analitičari o usvojenoj deklaraciji o nestalim licima: Svi zločini OVK se moraju istražiti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track