UZELI JOJ MOBILNI, ONA OD BESA ZAPALILA STUDENTSKI DOM: U strašnom požaru 19 poginulih, upravnica dodatno pogoršala sve
Foto: Keno GEORGE / AFP / Profimedia

UZELI JOJ MOBILNI, ONA OD BESA ZAPALILA STUDENTSKI DOM: U strašnom požaru 19 poginulih, upravnica dodatno pogoršala sve

Planeta -

Požar koji je u nedelju odneo živote 19 mladih ljudi u školskom domu u Gvajani, zapalila je tinejdžerka zbog nezadovoljstva što su joj službenici doma oduzeli mobilni, rekle su vlasti AFP-u.

- Učenica je osumnjičena da je izazvala razorni požar jer joj je oduzet mobilni - saopštila je policija.

Požar se dogodio u nedelju uveče u Mahdiji, rudarskom gradu u Gvajani, maloj zemlji engleskog govornog područja u Južnoj Americi. Službenici studentskog doma "oduzeli su joj mobilni, a devojka je iste večeri pretila da će zapaliti zgradu i svi su je čuli", rekao je vladin izvor za AFP u utorak, koji je želeo da ostane anoniman, uz tvrdnje da je devojka priznala.

Gvajana, požar, internat
foto: Keno GEORGE / AFP / Profimedia

- Učenicima nije dopušteno da koriste mobilne telefone. Službenici su je pronašli, očigledno je slala fotografije - rekao je izvor.

Maloletnica, trenutno hospitalizovana pod policijskim nadzorom, otišla je u kupatilo, poprskala insekticidom po zavesi i zapalila je šibicom. Nekoliko mladih devojaka iznelo je istu verziju uzroka nesreće.

Gvajana, požar, internat
foto: AP

Prema rečima učenika, spavali su, a probudilo ih je vrištanje. Videli su vatru i dim u kupatilu koji se brzo proširio zgradom izgrađenom delom od drveta, saopštila je policija.

Dramu je dodatno pogoršalo i to što upravnica doma u panici nije uspela da nađe ključ izlaznih vrata zgrade na čijim su prozorima bile rešetke. Vrata su se zaključavala svake večeri u 21 sat, dodao je izvor.

Gvajana, požar, internat
foto: AP

Muškarci su razvalili vrata kako bi preživelima omogućili beg. Vatrogasci i policija stigli su 25 minuta nakon početka katastrofe, rekao je isti izvor.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša holandska a zatim britanska kolonija, poseduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kada zalihe počnu da se koriste, što je tek na početku.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track