VERNICI HRLE U ZABAČENI GRADIĆ U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i nisu verovali šta vide VEST DIGLA AMERIKU NA NOGE (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

neverica

VERNICI HRLE U ZABAČENI GRADIĆ U MISURIJU: Otkopali grob časne sestre i nisu verovali šta vide VEST DIGLA AMERIKU NA NOGE (VIDEO)

Planeta -

Mali zabačeni grad u Misuriju postao je neočekivano mesto hodočašća nakon što ekshumirano telo monahinje nije imalo znake raspadanja i to četiri godine nakon njene smrti!

Stotine vernika danima hrli u Gauer, gradić 55 kilometara severno od Kanzas Sitija, kako bi video dobro očuvano telo monahinje Vilhelmine Lankaster, a mnogi od njih to nazivaju "čudom u Misuriju".

Lankaster je kad je imala 70 godina osnovala samostan benediktinskih sestara. Preminula je u maju 2019. u 95. godini.

Benediktinke su prošlog četvrtka iskopale kovčeg svoje osnivačice da bi ga premestile ispod oltara u samostanskoj kapeli što je uobičajeno.

- Rečeno nam je da očekujemo samo kosti jer je sestra Vilhelmina sahranjena bez balzamovanja i u jednostavnom drvenom kovčegu - rekla je jedna časna sestra za Njuzvik.

Igumanija Sesilija je međutim pogledala kroz pukotinu u kovčegu i rekla da je videla potpuno netaknutu nogu sa čarapom koja je izgledala baš kao kad je Vilhelmina sahranjena.

Monahinja za katoličku novinsku kuću navodi da igumanija nije mogla da veruje šta vidi. Naoružana baterijskom lampom pogledala je telo izbliza i potvrdila svoje prvobitno zapažanje, a to je izazvalo klicanje drugih časnih sestara. Sestre su bile zaprepašćene kad su skroz otvorile kovčeg i otkrile telo Vilhelmine Lankaster bez gotovo nikakvih znakova raspadanja.

Časna sestra, koja je želela da ostane aninimna, rekla je za Njuzvik da su naizmenično dodirivale Vilhelminina stopala u čarapama, koja je opisala kao "veoma vlažna".

- Prljavština joj je spustila crte lica, posebno desno oko, pa smo preko njega stavili masku od voska. Ali njene trepavice, kosa, obrve, nos i usne su bili prisutni, a usta su izgledala kao da se smeje - navodi monahinja.

Časne sestre su zatim podigle telo za koje su procenile da je teško oko 40 kilograma i isprale sloj buđi i plesni. Čak je i buket cveća sa kojim je bila sahranjena izgledao netaknuto.

- Postojao je samo osećaj da Gospod to radi. Trenutno nam je potrebna nada. Naš Gospod to zna. Vilhelmina je bila testament nade - rekla je igumanija.

Rimokatolička crkva je tokom vekova dokumentovala nekoliko stotina slučajeva netruležnih tela. Veruje se da je očuvano telo koje nije pogođeno prirodnim procesom raspadanja znak svetosti, ali to ne čini osobu nužno kandidatom za sveca.

To međutim nije sprečilo mnoštvo pobožnih katolika da pređu i nekoliko stotina kilometara da vide netruležno telo sestre Vilhelmine.

- Bilo je prelepo. Na početku je to bilo malo nestvarno. Ali dok sam je samo gledala, suze su počele da dolaze, jednostavno sam znala da je to stvarno i veoma značajno - rekla je hodočasnica Meri Lu Ena koja je došla sa sinom i njegovom ženom iz Kanzas Sitija.

Episkop Džejms Džonston objavio je saopštenje koje se bavi neobjašnjivim događajima u Gaueru.

- Stanje posmrtnih ostataka sestre Vilhelmine Lankaster je razumljivo izazvalo široko interesovanje i postavilo važna pitanja. Istovremeno je važno zaštititi integritet posmrtnih ostataka sestre Vilhelmine kako bi se omogućila detaljna istraga - rekao je Džonston.

Vilhelmina je bila drugo od petoro dece katoličkih roditelja u Sent Luisu. Navodno je imala mistično iskustvo sa devet godina, tokom svoje prve pričesti, kad je ugledala Isusa, koga je opisala kao zgodnog. Prema biografiji koju je napisala njena verska zajednica Isus je zamolio mladu devojku da bude njegova.

Odlučila je da postane monahinja sa 13 godina i sledila je svoj plan čim je završila srednju školu. Postala je poznata po svojoj privrženosti tradicionalnoj latinoameričkoj misi i provela je godine boreći se da sačuva tradiciju nošenja habita.

Telo će ostati izloženo u kapeli u Gaueru do 29. maja nakon čega će biti postavljeno u staklenu vitrinu radi zaštite.

(Kurir.rs/NY post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track