Korupcija u BiH svake sekunde proguta 24 evra

Korupcija u BiH svake sekunde proguta 24 evra

Planeta -
Godišnje je to oko milijardu i 400 miliona maraka odnosno više od 700 miliona evra

BANJALUKA - Svake sekunde korupcija u Bosni i Hercegovini proguta 47 maraka (oko 24 evra) što je godišnje oko milijardu i 400 miliona (više od 700 miliona evra), pokazuju danas saopšteni podaci Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT.

Ova mreža namerava da objedini sve institucije, organizacije i pojedince koji se bore protiv korupcije da bi ta borba postala sistematična, održiva i s trajnim rezultatima.

"ACCOUNT će zagovarati primenu ili unapređenje postojećih zakonskih rešenja u suzbijanju korupcije, sprovesti javnu kampanju da bi se podigla svest o važnosti borbe protiv korupcije", kazao je programski direktor ovog projekta Eldin Karić na današnjem sastanku.

On je kazao da su institucije sistema već pokazale interesovanje da se uključe u ovaj projekat, ali je pitanje koliko je ta podrška deklarativna ili postoji stvarna želja da se određene stvari urade. Prema Karićevim rečima, određenom vrstom pritiska pokušaće da primoraju nadležne institucije da se pozabave katastrofalnim problemom korupcije, jer "više nema vremena za odlaganje suočavanja s ovim pitanjem".

Predsednik Udruženja akcionara investicionih fondova RS (UAIFRS) Siniša Božić smatra da je borba protiv korupcije u BiH na samom početku, navodeći da je materijalna šteta samo u sektoru privrede, nastala u nezakonitostima u procesu privatizacije, "teška" nekoliko milijardi maraka.

Božić je optužio nadležne institucije da nisu dali odgovore na brojne probleme u toj sferi."Lično sam, ali i Udruženje akcionara podneli desetine krivičnih prijava i materijalnih dokaza, ali nikakvog odgovora nije bilo iz tužilaštava", naglasio je Božić.

U proteklih 12 godina Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS izvršila je više od 630 finansijskih revizija i desetak revizija učinka, a svi ti izveštaji ukazuju na određene propuste, ponovio je glavni revizor RS Boško Čeko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track