UKRAJINA OD NEMAČKE TRAŽI KRSTAREĆE RAKETE TAURUS: Moćni projektili imaju domet od 500 kilometara, mogu da dolete do Moskve!
Foto: Printscreen Twitter

stigao zvaničan zahtev

UKRAJINA OD NEMAČKE TRAŽI KRSTAREĆE RAKETE TAURUS: Moćni projektili imaju domet od 500 kilometara, mogu da dolete do Moskve!

Planeta -

Ukrajina je zatražila od nemačke vlade isporuku krstarećih raketa Taurus dometa 500 kilometara, izjavila je danas portparolka nemačkog Ministarstva odbrane.

Nemačka je zahtev primila pre nekoliko dana, rekla je portparolka, potvrđujući izveštaj nemačkog lista „Frankfurter algemajne cajtunga“.

Ona je odbila da iznese više detalja ili da kaže koliko je verovatno da će Nemačka isporučiti rakete Ukrajini.

Prema izvorima „Frankfurter algemajne zontags cajtunga“, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao je o isporuci raketa Taurus sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom tokom posete Berlinu 14. maja zahtevajući „hitne isporuke“.

List navodi da ne veruju svi da će Ukrajina mudro upotrebiti oružje kao što je "taurus", jer nemačka krstareća raketa može da leti 500 kilometara, tako da od ukrajinske granice može da stigne do Moskve.

"Zato se neki plaše da bi Kijev, u slučaju hitne potrebe, mogao da dovede do eskalacije rata", ističe se.

Ukoliko isporuči rakete, Nemačka će krenuti stopama Britanije, koja je početkom maja postala prva zemlja koja je Kijevu javno obezbedila krstareće rakete dugog dometa.

SAD su do sada odbijale da snabdeju Ukrajinu raketama Vojnog taktičkog raketnog sistema dometa 297 kilometara (ATACMS) usred zabrinutosti da bi Ukrajina mogla da ih iskoristi za napade unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Pre 10-ak godina, Bundesver je nabavio oko 600 projektila Taurus, od kojih je oko 150 trenutno spremno za upotrebu.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track