MAKRON: Ukrajini treba dati jasne i snažne bezbednosne garancije
Foto: Reuters

SAMIT NATO U JULU

MAKRON: Ukrajini treba dati jasne i snažne bezbednosne garancije

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je danas da Ukrajini treba dati "jasne i snažne bezbednosne garancije" na samitu NATO-a u u julu u Litvaniji. Iz Viljnusa se mora poslati jasna poruka Ukrajini i Ukrajincima.

Zalažem se za jače, konkretne i vrlo jasne bezbednosne garancije, rekao je Makron novinarima nakon sastanka evropskih lidera u Moldaviji.

Nije precizirao o kakvim garancijama je reč, ali je rekao trebalo da bi one trebalo da budu nešto između garancija koje dobija Izrael i punopravnog članstva u NATO. Makron je dodao da će o tom pitanju razgovarati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Potsdamu 7. juna, prenosi Rojters.

Šolc je rekao da bi garancije trebalo osmisliti na takav način da Ukrajini daju potrebnu bezbednost protiv opasnosti od napada.

- Garancije su takođe potrebne da bi se Ukrajina stabilizovala, što znači posvećenost u pogledu uspostavljanja odbrambene sposobnosti Ukrajine - dodao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je ranije danas da ta zemlja želi da dobije "jasne garancije", ako u bliskoj budućnosti ne bude primljena u članstvo NATO.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track