RUSKI FSB IZNEO STRAVIČNU OPTUŽBU: Ukrajinci navodno spremali teroristički napad na Rusiju radioaktivnom prljavom bombom
Foto: Shutterstock

planovi GRU?

RUSKI FSB IZNEO STRAVIČNU OPTUŽBU: Ukrajinci navodno spremali teroristički napad na Rusiju radioaktivnom prljavom bombom

Planeta -

Ukrajinska vojna obaveštajna služba planirala je da izvede teroristički napad na Rusiju upotrebom „prljave bombe“ koja sadrži radioaktivne supstance i da to područje učini neupotrebljivom za život ljudi, saopštio je ruski FSB, a prenosi RIA Novosti.

Kako se navodi u izveštaju, FSB je dobio dodatne informacije o umešanosti ukrajinskih specijalnih službi u planiranje i pripremu akata međunarodnog terorizma.

„Tokom istrage o sabotaži planiranoj u maju 2023. godine za dizanje u vazduh aviona dugog dometa stacioniranih na aerodromu Severni u Ivanovskoj oblasti, saznalo se za planove Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine da izvrši teroristički akt u Rusiji koristeći takozvanu „prljavu bombu“, – kaže se u poruci.

Napominje se da je „posebno razvijen plan za isporuku i postavljanje takozvanih „prljavih bombi“ opremljenih tajmerima za odlaganje kako bi se istovremeno i učinilo to područje neupotrebljivom za život ljudi“.

„Prljava bomba“ je bobmba sa radioaktivnim izotopima i klaisčnim eksplozivnim punjenjem. Kada se detonira, radioaktivno punjenje se raspršuje udarnim talasom, stvarajući kontaminaciju područja na velikim površinama.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track