"DOK UKRAJINCI SPAŠAVAJU POTOPLJENE, RUSI IH GRANATIRAJU" Šahrimanjan: To je još jedan zločin! Gajić: Pokazali su se nesposobnim
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

usijanje

"DOK UKRAJINCI SPAŠAVAJU POTOPLJENE, RUSI IH GRANATIRAJU" Šahrimanjan: To je još jedan zločin! Gajić: Pokazali su se nesposobnim

Planeta -

U toku je 471. dan rata u Ukrajini. Ruske snage tvrde da su oborile "mete" iznad njihovog grada Belgoroda, dok Ukrajina tvrdi da je žestoko u Donjecku.

Još se ne zna ko je odgovoran za granatiranje brane na jugu Hersona. Optužbe se međusobno i dalje šalju i na rusku i na ukrajinsku adresu. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko naveo je da je napad na branu doveo do toga da je poplavljeno 29 gradova i sela duž reke Dnjepar, a pet osoba je izgubilo život.

Ukrajinska vojska odbacila je i navode medija koji se pozivaju na anonimne izvore da je Kijev započeo planiranu kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

Može li vojna logika jasno da ukaže na to ko bi mogao da stoji iza rušenja velike brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti?

Da li bi rušenje brane u Hersonskoj oblasti možda moglo da bude prekretnica rata u Ukrajini? Da li je definitivno počela dugo najavljivana ukrajinska kontraofanziva?

Na ova pitanja odgovore je potražio voditelj emisije Usijanje na Kurir TV Slaviša Veselinović od svojih gostiju, Biljane Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu i Aleksandra Gajića iz Centra za društvenu stabilnost.

Biljana Šahrimanjan Obradović
foto: Kurir TV

- Ne mogu da imam mišljenje o tome ko je srušio branu, ali sam videla vest da SAD imaju tačan trenutak rušenja brane sa satelitskih snimaka. Ono što znamo je da je ruska vojska kontrolisala tu stranu brane, a da ukrajinska godinu dana nije imala pristup, pa nije logučno da su oni minirali branu, postavivši eksploziv ispod nje - kaže Šahrimanjan Obradović.

Ističe i posledice koje je ovaj čin povukao za sobom, i smatra da je u pitanju katastrofa bez presedana u ovom veku.

- Indikacije ukazuju i svi govorimo o ekološkoj katastrofi, ali ovo je ljudska katastrofa jer tu neće biti života. Kad Ukrajina povrati Hersonsku oblast, trebaće joj minimum 10 godina da sanira teren. Vidimo da su potopljeni i zološki vrt, groblja, plutaju mine. Tek će se videti razorne posledice svega ovoga. Ovo će uticati i na industriju i poljoprivredu, a Krim će imati velikih problema.

Sagovornica Usijanja tvrdi da su Rusi i na ovom primeru pokazali kojiko ih je briga za ljudske živote.

- Nestao je grad od 300.000 stanovnika, ovo je najveća katastrofa kojoj svedočimo, dokle agresija može daleko fda ide i koliko ljudski životi nisu bitni drugoj strani koja je započela rat 24. februara prošle godine. Kad ukrajinski volonteri spašavaju živote, ruska vojska ih granatira. To je još jedan ratni zločin na spisku u prethodnih 16 meseci - zaključije Šahrimanjan Obradović.

Njeg sagovornik veruje da je ovo još jedna u nozu katastrofa kojoj je čovečanstvo svedočilo i u prošlosti.

Aleksandar Gajić
foto: Kurir TV

- Viđali smo i veće katastrofe, Hirošimu i Nagasaki. I ovaj grad, kao i Bahmut je nestao s lica zemlje, ali će se gradovi ponovi podići, pitanje je vremena. Trenutna situacija u kojoj se nalaze obe vojske, krivca treba tražiti u pitanju ko ima veći interes ili štetu. Krim je odsečen, bez pijaće vode, voda je odnela čitave ruske pukove - kaže Gajić.

06:12

DOK UKRAJINCI SPAŠAVAJU POTOPLJENE, RUSI IH GRANATIRAJU Šahrimanjan: To je još jedan zločin! Gajić: Pokazali su se nesposobnim

Dodaje i da dosad niko nije izašao sa zvaničnim informacijama o krivcu, ali ne isključuje ni mogućnost inertnosti ruske strane.

- Bela kuća nije izašla s jasnim optužbama da je to uradila ruska strana. Ne mora da znači da je u pitanju miniranje, mogle su da urade i rakete Strong storm. Povećavan je i nivo vode. Činjenica da je brana bila pod kontrolom ruske vojske, ali se ta ista vojska pokazala često nesposobnom da neke stvari uradi kako treba, pa se postavlja piranje neodgovornosti vojske koja je brinula o brani. Ukrajinci su se i ranije pokazali kao dobri diverzanti, videtli smo to u Belgorodu. Imaju instruktore iz MI6 i američke vojske.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track