NAJBRŽA AJKULA NA SVETU DOLUTALA DO GRČKOG OSTRVA: Pogledajte kako zver od 500 kg vreba plen! Ribar jedva priča od šoka (VIDEO)
Foto: Printscreen/Facebook

zastrašujuće

NAJBRŽA AJKULA NA SVETU DOLUTALA DO GRČKOG OSTRVA: Pogledajte kako zver od 500 kg vreba plen! Ribar jedva priča od šoka (VIDEO)

Planeta -

Ribar iz Grčke uspeo je da snimi najbržu ajkulu na svetu kod obale Zakintosa uprkos početnom šoku što vidi ogromnog predatora.

Janis Gelados bio je na svom brodu u Jonskom moru kad je prvi put video ajkulu u tim vodama. Nije znao da je zver koju gleda zapravo najbrža ajkula na svetu - mako ajkula.

Ta vrsta ajkula može se naći na mnogim mestima širom sveta, ali je postala ugrožena i primećena je u Mediteranu prvi put posle nekoliko decenija prošle godine.

- Prva ajkula koju sam ikada video u našim vodama. Pogledajte! Ne mogu tačno reći koja je vrsta, ali je velika - čuje se kako sa uzbuđenjem u glasu priča Gelados.

Ribar je za lokalnu radio stanicu ERT Zakintos rekao da ajkula na njegovo iznenađenje uopšte nije bila agresivna.

- Bila je mirna i plivala je kao delfin pored čamca - navodi Gelados.

Lokalni mediji navode da je ajkula primećena oko tri po kilometra od luke Zakintos između Kefalonije i Kilinija.

Mako ajkula, koja može da dostigne brzinu od skoro 75 kilometara na sat, sve je ređa nakon što je postala žrtva industrijskog ribolova i međunarodne trgovine perajama.

Može da naraste do četiri metara i da teži 570 kg.

(Kurir.rs/Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track