PRIGOŽIN JUČE POBESNEO I POZVAO PUTINA: Svi su mislili da blefira, ali usledio je HAOS! Šef Vagnera PREKO OVOGA nije prešao!
Foto: Shutterstock, AP Gavriil Grigorov, Handout / AFP / Profimedia

Kako je počela pobuna

PRIGOŽIN JUČE POBESNEO I POZVAO PUTINA: Svi su mislili da blefira, ali usledio je HAOS! Šef Vagnera PREKO OVOGA nije prešao!

Planeta -

Putin bi morao da uguši pobunu što pre, jer ugrožava ratne planove i ljulja njegovu moć

Iako pretnje i nezadovoljstvo šefa plaćeničke grupe Vagner, ambicioznog vojskovođe Jevgenija Prigožina, traju već nekoliko meseci, a sukobi i intrige između njega i glavnih ljudi u Vojsci su sve brutalniji – vojska nije žele da pomognu Vagneru u bitkama za Bahmut, a onda je došlo do napada vojske na Vagnerove položaje – nije se očekivalo da će on započeti otvoreni rat sa Putinom i pokrenuti vojni udar i pobunu.

Ali sve je kulminiralo ovih dana, kada je Prigožin, kako prenose neki nezavisni ruski mediji, poput portala Meduza, najavio Kremlju „drastične mere” ako se „nešto ne preduzme” i zahtevao „glavu” ministra odbrane Šojgua. a načelnik Generalštaba Gerasimov. Ali sve se dešavalo filmskom brzinom.

Rusija, Rostov, Pobuna
foto: EPA Arkady Budnitsky

Prigožin je u petak, 23. juna, nazvao Putinov kabinet i najavio „puč” svom narodu, ali je, kako piše portal Meduza, pozivajući se na izvore iz Kremlja, predsednička administracija ipak zaključila da „Prigožin blefira” i samo pokušava da „uzmi nešto za mene“. Putin je pre dve nedelje zahtevao da Vagner potpiše ugovor sa Vojskom, što bi praktično značilo da je stavljen pod njihovu komandu. Prigožin je na to poludeo, pišu nezavisni ruski mediji.

Prema rečima sagovornika Meduze, šef države se još u petak uveče nadao da će se situacija rešiti „manje-više mirno“. Prema njihovom saopštenju, u ranim jutarnjim satima Aleksandar Haričev, bliski saradnik prvog zamenika Putinove administracije Sergeja Kirijenka i šef kabineta predsednika Rusije za unutrašnju politiku Andrej Jarin, razgovarali su sa gubernatorima Rusije. pokrajine duž ukrajinske granice.

Rusija, Rostov, Pobuna
foto: EPA Stringer

Međutim, nakon što su Vagnerovci preuzeli kontrolu nad Rostovom na Donu u subotu, 24. juna rano ujutro, Putinova kancelarija je „shvatila da je stvar ozbiljna“, pa čak i da je Moskva pretila. Naime, u ranim jutarnjim časovima (nešto posle 8 časova po lokalnom vremenu) Vagnerove trupe su napustile svoje položaje na „ukrajinskom frontu“ i prešle rusku granicu na dva mesta – u oblasti Voronježa i Rostova. Vagnerovci su oko 9.00 po lokalnom vremenu brzo zauzeli i blokirali glavne izlaze i autoputeve oko Rostova, a zatim ušli u civilne i vojne institucije, poput gradske uprave, štaba Južnog vojnog okruga i štaba lokalnog FSB.

Ruski prorežimski mediji stidljivo objavljuju informacije, uglavnom pozivajući se na zapadne agencije!

Stvar je postala ozbiljna, a kako piše Meduza, Putinova administracija se uplašila da bi za nekoliko sati plaćenici Jevgenija Prigožina mogli da se približe Moskvi i započnu borbu u blizini prestonice, iako je rastojanje između dva grada nešto manje od 1.100 km.

Rusija, Rostov, Pobuna
foto: EPA Stringer

Zatim se ujutru, već pre 10 sati, naciji obratio Vladimir Putin, koji je optužio Prigožina za izdaju i vojnu pobunu, a za njim i drugi viši i niži državni i vojni zvaničnici koji su govorili o „puču“ i pozivali Vagnerovce da ne prati „svog ludog vođu i avanturista“ Prigožina. Međutim, Prigožin ne namerava da podnese ostavku, posebno ne da se preda.

Prema prilično kontradiktornim informacijama, Vagner je u ranim jutarnjim satima zauzeo i grad Voronjež, koji se nalazi nekih 520 km od Moskve (barem tako prenose ukrajinski mediji) u svom „prodiranju ka Moskvi“. Vagneri su se uputili ka vojnom aerodromu Buturlinovka, gde je stacioniran veliki broj borbenih aviona. U konvoju je viđen i veliki broj protivvazdušnih sistema Pancir, prenose pojedini mediji pozivajući se na svedoke.

Rostov na Donu
Rostov na Donu foto: Shutterstock

Dolaze i do prvih okršaja sa ruskom vojskom. Navodno su oboreni jedan helikopter i jedan avion, a zvanični Vagner Telegram kanal javio je da je jedan njihov konvoj napadnut u Voronježu i objavio – „Građanski rat je zvanično počeo“. Istovremeno, u Moskvi i Podmoskovlju objavljena je uzbuna i antiteroristička uzbuna, a blokirani su i glavni putevi ka zapadu i jugu od Moskve. Bi-Bi-Si je emitovao snimak na kojem se vidi Vagnerov konvoj u regionu južno od Moskve. Istovremeno, pojedini ruski blogeri i portal Vedomosti.ru javljaju da se u moskovskom okrugu Jasenovo postavljaju mitraljeska gnezda i džakovi sa peskom.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin foto: Printscreen Twitter

Jevgenij Prigožin razgovara sa ruskim oficirima u glavnom štabu u gradu Rostovu na Donu

Guverner Voronježa Aleksandar Gusev u 15 časova po lokalnom vremenu negirao je borbe i pad grada. Ramzan Kadirov je nešto pre toga rekao da „pobunu treba suzbiti”, iako je važio za Prigožina saveznika u „borbi” sa Šojguom i Gerasimovim, a ruski mediji su objavili da su se „čečenske trupe” preselile u Rostov u obračunati sa pobunjenicima.

Jedan od izvora blizak predsedničkoj administraciji priznaje da je Kremlj podcenio problem i Prigožinove ucjene.

- Razgovarali smo o tome na sastancima, složili smo se da je on odvažan avanturist i da se ne pridržava pravila. Smatrali smo da je rizik od vojne pobune jednak nuli. To može samo ludak, kaže Meduzin sugovornik.

U Kremlju su, pak, sigurni da će vojska i snage bezbednosti uspeti da zaustave vagnerovske kolone, ali se i dalje plaše da bi neki „ostaci” mogli da probiju put do Moskve. I neki drugi ruski nezavisni izvori tvrde da je stanje u vojsci „sumnjivo“, jer raste nezadovoljstvo među mobilisanim vojnicima, pa se Moskva plaši impulsivnog i spontanog širenja nezadovoljstva, pa čak i pobune, slično kao što se desilo u vojsci u Prvoj. Svetski rat. Putin, pak, želi da što pre uguši pobunu, kako ne bi ugrozila njegovu moć, ali i ratne planove u Ukrajini i širio nezadovoljstvo među stanovništvom.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin foto: Handout / AFP / Profimedia

Tako sagovornici Meduze priznaju da će sama činjenica otvorene pobune, kako god da se završi, štetiti Putinovom statusu i rejtingu i doprineti još većem „nasilju režima”, koji će sada „prvo pucati, pa postavljati pitanja”. Posebno treba istaći da su već počele pripreme za predsedničke izbore 2024. godine, na kojima bi Putin ponovo trebalo da trijumfuje. Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je danas popodne da je „prigožinski puč” propao i da „nije uspeo da slomi Rusiju”. Istovremeno, Rostov je javio da je došlo do eksplozije u zgradi južnog vojnog okruga i da se u Rostovu čuje pucnjava.

Mihailo Podoljak, savetnik Vladimira Zelenskog, navodi da je narednih 48 sati presudno za Putina i da „ako Prigožin uspe da izdrži toliko“, može se desiti svašta, pogotovo što Putin, kaže, trenutno nema efektivne snage kod sebe. raspoloženje koje bi moglo da skrši Prigožinovu pobunu. U ovom kontekstu zanimljiv je stav Kazahstana, odnosno predsednika Tokajeva, koji je u razgovoru sa Putinom rekao „da je to unutrašnja stvar Rusije“ i da ne namerava da mu pomogne u okviru ODKB-a. . . vojni savez koji okuplja nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a.nešto što zovu „Putinov džep NATO-a”.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs, Meduza.io)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track