PUTIN OBJAVIO PRIGOŽINU RAT DO ISTREBLJENJA: Ovo je ceo govor ruskog predsednika posle pobune Vagner grupe!
Foto: Printskrin / You Tube

PUTIN OBJAVIO PRIGOŽINU RAT DO ISTREBLJENJA: Ovo je ceo govor ruskog predsednika posle pobune Vagner grupe!

Planeta -

Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin optužio je ruske vlasti da su namerno pobile njegove borce i najavio udar na vojno rukovodstvo. Vagner je do sad zauzeo dva grada, a njihov konvoj nalazi se na putu za Moskvu.

Ruski predsednik Vladimir Putin ovaj Prigožinov potez nazvao je izdajničkim i obećao da će odgovor Rusije biti žestok.

Ovo je ceo Putinov govor:

„Apelujem na građane Rusije, na osoblje oružanih snaga, agencija za provođenje zakona i specijalnih službi, na borce i komandante koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijaju neprijateljske napade, čineći to herojski, znam. Razgovarao sam sa komandantima svih, apelujem i na one koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu, koji su gurnuti na put teškog zločina – oružane pobune.

Rusija danas vodi tešku borbu za svoju budućnost, odbijajući agresiju neonacista i njihovih gospodara. Praktično cela vojna, ekonomska i informaciona mašina Zapada usmerena je protiv nas. Borimo se za život i bezbednost našeg naroda, za naš suverenitet i nezavisnost. Za pravo da bude i ostane Rusija, država sa bogatom istorijom.

Jevgenij Prigožin, Vagner
foto: Handout / AFP / Profimedia

Ova bitka, kada se odlučuje o sudbini našeg naroda, zahteva ujedinjenje svih snaga, jedinstvo, konsolidaciju i odgovornost. Kada sve što nas slabi mora biti odbačeno, svaka svađa koju naši spoljni neprijatelji mogu i iskoriste da nas potkopaju iznutra.

Stoga, akcije koje cepaju naše jedinstvo su, ustvari, otpadništvo od našeg naroda, od naših saboraca koji se sada bore na frontu. Ovo je nož u leđa našoj zemlji i našem narodu.

Bio je to takav udarac koji je zadat Rusiji 1917. godine, kada je zemlja bila u Prvom svetskom ratu. Ali pobeda joj je ukradena. Intrige, prepucavanja, politikanstvo iza leđa vojske i naroda pretvorile su se u najveći šok, uništenje vojske i raspad države, gubitak ogromnih teritorija. Krajnji rezultat bio je građanski rat.

Rusi su ubijali Ruse, braća braću, i svakojake političke avanturiste i strane sile, koje su zemlju delile, rasparčale, sebično profitirale. Nećemo dozvoliti da se ovo ponovi. Zaštitićemo i naš narod i našu državu od svake pretnje. Uključujući i unutrašnje izdaje.

Moskva
foto: Printscreen Telegram

A ono sa čime se suočavamo je upravo izdaja. Preterane ambicije i lični interesi doveli su do izdaje. Da izdamo svoju zemlju, svoj narod i stvar za koju su se, rame uz rame sa ostalim našim jedinicama i podjedinicama, borili i ginuli borci i komandanti Vagnerove grupe.

Heroji koji su oslobodili Soledar i Artemovsk, gradove Donbasa, borili su se i dali svoje živote za Rusiju, za jedinstvo ruskog sveta. Njihovo ime i slavu izdali su i oni koji pokušavaju da organizuju pobunu, gurajući zemlju ka anarhiji i bratoubistvu. Da pobedimo, na kraju, i predamo se.

Ponavljam, svaka unutrašnja previranja su smrtonosna pretnja našoj državi. Ovo je udar na Rusiju, na naš narod. A naše akcije da zaštitimo otadžbinu od takve pretnje biće teške. Svi oni koji su smišljeno krenuli na put izdaje, koji su pripremali oružanu pobunu, krenuli na put ucena i terorističkih metoda, doživeće neminovnu kaznu, odgovaraće i pred zakonom i pred našim narodom.

Rusija, Rostov, Pobuna
foto: EPA Stringer

Oružane snage i druge vladine agencije dobile su potrebna naređenja, a u Moskvi, Podmoskovlju i nizu drugih regiona sada se uvode dodatne antiterorističke mere. Biće preduzete i odlučne akcije za stabilizaciju situacije u Rostovu na Donu. Ostaje teško, ustvari, blokiran je rad civilne i vojne administracije.

Kao predsednik Rusije i vrhovni komandant, kao građanin Rusije, učiniću sve da odbranim zemlju, da zaštitim ustavni poredak, živote, bezbednost i slobodu građana.

Onaj ko je organizovao i pripremao vojnu pobunu, ko je digao oružje na svoje saborce, izdao je Rusiju. I oni će za to odgovarati. I pozivam one koji se uvlače u ovaj zločin da ne naprave fatalnu i tragičnu, jedinstvenu grešku, da naprave jedini pravi izbor – da prestanu da učestvuju u krivičnim delima.

Verujem da ćemo sačuvati i odbraniti ono što nam je drago i sveto, a zajedno sa našom otadžbinom prevazići ćemo sva iskušenja i postati još jači“.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja