VAGNEROVCI BESNI NA PRIGOŽINA: Ovo je čista izdaja, sve je uništio!
Foto: Handout / AFP / Profimedia

VAGNEROVCI BESNI NA PRIGOŽINA: Ovo je čista izdaja, sve je uništio!

Planeta -

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin se možda hvalio da ima lojalnost svih 25.000 pripadnika svoje plaćeničke vojske, ali izgleda da se to promenilo onoliko brzo koliko je pobuna Vagner grupe nestala.

U onlajn porukama koje je analizirao BBC Verifi, Vagnerovi vojnici i njihovi rođaci su besneli protiv Prigožinove odluke da zaustavi svoj dramatični marš na Moskvu i povuče se iz osvojenog grada Rostova.

„Ćelava prevara uništila je Vagnerovu grupu sopstvenim rukama. I prevario je svakoga koga je mogao“, ljutio se jedan onlajn pratilac koji je tvrdio da je Vagnerov borac na Telegram kanalu sa 200.000 pratilaca, prenosi BBC.

„Bila je to još jedna besmislena pobuna“, dodali su. Telegram je platforma društvenih medija po izboru za Vagnerove vojnike i proratne krugove u Rusiji, omogućavajući često anonimnu komunikaciju sa hiljadama pratilaca u isto vreme.

Vagner grupa, Vagnerovci, Vagner, Jevgenij Prigožin
foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia, AP

Tu je Prigožin odlučio da objavi svoj takozvani „Marš pravde“ protiv ruskog režima, ali je to sada postalo mesto gde su se mnogi okrenuli protiv njega.

Mark Krutov, novinar Ruske službe RSE/RL, ima pristup grupnim četovima Telegrama koje koriste rođaci Vagnerovih boraca. Neke od njihovih poruka je podelio sa BBC-jem.

„Jednostavno su izdani“, napisala je jedna žena. „Verovao sam Prigožinu, ali ono što je uradio je nečasno“.

„Nije trebalo da uradi ovo. Ovo je čista izdaja“, složio se drugi korisnik.

Prigožin je dugo uživao veoma glasnu podršku mreže pro-Vagnerovih uticajnih ljudi. Mesecima su se zalagali za njegove akcije i napadali njegove protivnike u Ministarstvu odbrane – posebno njegovog zakletog neprijatelja, ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Ali kada se Vagnerova pobuna razvijala, njihova reakcija je bila iznenađujuće prigušena.

Dve najveće grupe, Siva zona i Druga strane medalje – sa skoro 900.000 sledbenika između njih – nisu žurile da podrže njegove akcije, umesto toga težile su razumno neutralnoj sredini optuživanja antagonizma Sergeja Šojgua i njegovih lojalista za krvoproliće.

Rusija, Jevgenij Prigožin, vagner
foto: ap

Drugi su našli utočište u teorijama zavere.

Vagner PMC Briefs je kanal koji je Prigožin potvrdio kao zvanična stranica Vagnera i njime upravlja jedna od njegovih trupa.

Zabeleženo je – sa podignutim obrvama – da kada je ruski predsednik Vladimir Putin osudio pobunu, nije pomenuo nikoga po imenu.

„Putin nije imenovao ‘pobunjenike i izdajnike’“, kaže se. „Možda je to bilo da se dozvoli Prigožinu da povrati pravdu i kazni one koji su krivi za stvarnu izdaju koja je rezultirala neuspehom ruske invazije na Ukrajinu?“, dodaje se.

Teorija da su Putin i Prigožin skovali zaveru da izvedu pokušaj državnog udara kako bi „testirali lojalnost ruske elite“ brzo je postala popularna na društvenim mrežama".

Rusija, Jevgenij Prigožin, vagner
foto: ap

„Devojke, mislila sam da je sve to orkestrirano da bi se uklonio Šojgu, ali preko Prigožina, da Putin to ne bi morao sam da uradi?“ napisala je žena na četu Vagnerovih rođaka.

Volodimir Fesenko, šef Centra za primenjena politička istraživanja Penta u Kijevu, se ne slaže.

„Ako je iscenirano, zašto? Da svi vide koliko je Putin slab?“ rekao je. „Ono što se dogodilo je javno poniženje Putina. A Prigožin? Delimično je izgubio reputaciju: nekada je demonstrirao moć, a onda se jednostavno povukao.“

Ali poslednji javni komentar Prigožina na dan pobune, snimljen je nakon što je pristao da povuče trupe, nastavlja da podstiče spekulacije na mreži.

„Danas smo imali dobar rezultat“, rekao je on.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track