MONSTRUM IZ REKE SE VRATIO! Agresivni predator koji danima MOŽE DA PREŽIVI van vode teroriše celu državu PROŽDIRE SVE NA ŠTA NAIĐE
Foto: Youtube printscreen

invazija

MONSTRUM IZ REKE SE VRATIO! Agresivni predator koji danima MOŽE DA PREŽIVI van vode teroriše celu državu PROŽDIRE SVE NA ŠTA NAIĐE

Planeta -

Riba koja može da živi danima van vode danima i naraste do jednog metra dužine ponovo je pronađena u Misuriju.

Biolozi iz državnog odeljenja za zaštitu prirode navode da je to drugi put da je severna zmijoglava riba pronađena u državi od 2019. godine.

Invazivna riba prethodni put je uhvaćena 19. maja u zaštićenom području Duk Krik u okrugu Vejn. Biolozi su nakon toga nekoliko dana tražili još neki primerak, ali nisu mogli da pronađu nijedan i gajili su nadu da je severna zmijoglava riba prisutna u malom broju u američkim rekama.

Invazivna vrsta je agresivni predator poreklom iz istočne Azije gde predstavlja delikates za koji se veruje da ima isceliteljsku moć.

- Mogu narasti do skoro jednog metra u dužinu. Ima široku temperaturnu toleranciju. Može se mrestiti više puta u toku jedne godine i može da preživi u vodama sa niskim sadržajem kiseonika udišući vazduh. Uticaj na domaće riblje populacije tek treba da se utvrdi i to je nešto što ćemo morati da pratimo tokom narednog vremena - rekao je biolog Dejv Knut.

Prethodni izveštaji ukazuju da su zmijoglave problem jer jedu skoro sve.

Severna zmijoglava riba je prvi put otkrivena u istočnim vodenim putevima Arkanzasa 2008. godine. Od tada se njena rasprostranjenost širi na sever kroz vode sliva reke Sent Fransis izazivajući zabrinutost među biolozima.

- To su zveri - navodi Knut.

Zvaničnici su zamolili pecaroše koji uhvate zmijoglavu da je fotografišu, a zatim ubiju tako što će joj odrezati glavu ili izvaditi iznutricu. Takođe su tražili od meštana da ribu ne puštaju i ne bacaju na obalu jer bi mogla da migrira nazad u vodu.

(Kurir.rs/USA today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track