VAGNEROVCI NISU JEDINI PLAĆENICI: Ovo su ruske paravojne formacije koje ratuju u Ukrajini!
Foto: Printscreen YT

VAGNEROVCI NISU JEDINI PLAĆENICI: Ovo su ruske paravojne formacije koje ratuju u Ukrajini!

Planeta -

Privatne vojske su u Rusiji ilegalne, ali ih Moskva koristi decenijama. Sada ih to čini glavnim adutima Rusije kada je reč o invaziji na Ukrajinu. Brzina kojom Rusija stvara nove jedinice nalik privatnim vojnim kompanijama se ubrzala nakon 2014. godine, ali je zaista uzela maha tokom invazije na Ukrajinu od februara 2022. godine, pošto je Moskvi bilo potrebno da što više ljudstva ubaci u bitku.

Osim ozloglašenog Vagnera, još nekoliko grupa učestvuje u krvavim sukobima, a glavni motiv je novac.

„Definitivno vidimo više figura povezanih sa različitim neregularnim oružanim formacijama nego što smo ikada ranije videli. Putin je sada potpuno posvećen regrutovanju neregularnih snaga kako bi izbegao pozivanje na mobilizaciju“, rekla je Katerina Stepanenko, naučnica na Institutu za proučavanje rata (ISV).

Ove jedinice imaju dva glavna cilja – Kremlj dobija potrebnu ljudsku snagu na frontu bez potrebe da sprovodi još jednu mobilizaciju. Sa druge strane, šefovi jedinica dobijaju vladine ugovore, uticaj i grupe teško naoružanih ljudi na raspolaganju.

Međutim, ove grupe nisu samo klasične paravojne formacije, rekao je Vladimir Osečkin, direktor ruske grupe za nadzor Gulagu.net, koji je upoznat sa ruskim privatnim vojnim grupama, prenosi Kijev Independent.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Printscreen Flightradar, Handout/AFP/Profimedia

„To su jedinice koje je stvorila vlada i koje su povezane sa vladom. Oni se obučavaju u državnim vojnim bazama, koriste državnu vojnu opremu i njima upravljaju biznismeni povezani sa državom, koji ostvaruju maržu u svom radu“, rekao je Osečkin.

Efikasnost ove strategije ostaje upitna, ali mnoge slične jedinice do sada nisu ostavile veliki trag u ratu, navodi ISV (Institut za proučavanje rata). Kako se množe, verovatno će stati jedni drugima na put regrutovanjem i na bojnom polju. A neki se mogu pokazati čak i brutalnijim od redovnih snaga.

Sa početkom potpune invazije na Ukrajinu, Prigožin je održavao čitave ruske oružane snage kroz svoje poslove, a njegova Vagner grupa je garantovala pristup vojnim resursima bez presedana. Tokom invazije, Vagner je takođe mogao da regrutuje zatvorenike.

Ali tinjajuća ogorčenost između ruskog ministarstva odbrane i Prigožina dovela je do toga da šef Vagnera padne u nemilost ruskog državnog i vojnog vrha. Sam Prigožin je naglas rekao da su Vagnerovi dani možda odbrojani. Napao je nove jedinice, koje je nazvao „mikro-PMC“.

Vagner grupa, Vagnerovci, Vagner, Jevgenij Prigožin
foto: Roman ROMOKHOV / AFP / Profimedia

Jedinice za sve

Za sada, jedini drugi ruski PMC (paravojna formacija) koji se približava Vagnerovoj veličini i nivou iskustva je Redut.

Ministar odbrane Šojgu ima manji PMC pod imenom Patriot koji je aktivan od 2018. godine i trenutno se nalazi u Ukrajini. U februaru je čečenski lider Ramzan Kadirov rekao da želi da osnuje PMC kada se povuče sa javne funkcije. Važno je napomenuti da on već komanduje paravojnim 141. specijalnim motorizovanim pukom od 12.000 pripadnika, poznatim i kao Kadirovci, koji su poznati kao njegova lična vojska i ozloglašeni su po kršenju ljudskih prava.

Grupacija pod nazivom Konvoj formirana je poslednjih meseci, uz blisko učešće lokalnog političara Sergeja Aksjonova koji je instaliran u Rusiji. Kako se navodi, njome komanduje bivši komandant Vagnera Konstantin Pikalov, Prigožinov saradnik.

Jevgenij Prigožin, Vagner
foto: Handout / AFP / Profimedia

Takođe, ruska državna gasna kompanija Gasprom stvara jedinice sa specijalnom dozvolom ruskog premijera. Dve od ovih jedinica, Potok i Aleksandar Nevski, bore se u Ukrajini, navodno pod vođstvom Reduta.

Gasprom je takođe navodno stvorio još dve jedinice, Fakel i Plamia, kojima komanduje Ministarstvo odbrane.

Borbena armijska rezerva zemlje (BARS) koju je Rusija primenila 2021. takođe stvara ljude koji ratuju za platu. Medijski oligarh Konstantin Malofejev i Borodai su usko povezani sa jedinicama BARS-a i Unijom dobrovoljaca Donbasa, kao i Aksjonov, navodi ISV.

Prema različitim izveštajima, plate koje u takvim jedinicama porasle su sa 2.000 dolara mesečno na preko 4.000 dolara tokom perioda ruske invazije. Prosečna ruska plata u 2022. godini bila je oko 700 dolara, prema podacima Ruske službe za statistiku.

Šta znamo o Redutu?

Redut ili Centar R, ranije poznat kao „Štit“, je ruska privatna vojna koja je deo „Antiteror-familije“ — koja se sastoji od grupa sa sličnim nazivom koji štite komercijalne operacije ruskih kompanija. Trenutno je Rusija koristi u invaziji na Ukrajinu.

Vagner grupa, Vagner, Vagnerovci
foto: Profimedia

Osnovan je 2008. godine, spajanjem nekoliko manjih veteranskih grupa Ruske spoljne obaveštajne službe, ruskog vazduhoplovstva i jedinica Ministarstva odbrane (MO) Rusije, koje su stekle borbeno iskustvo u vojnim i mirovnim misijama. Članovi grupe osuđeni su za ratne zločine tokom ruske invazije na Ukrajinu.

U početku je planirano da Redut bude glavni konkurent ruskom ministarstvu odbrane na sceni PMC-a, koja je u sukobu sa Vagner grupom. Grupu je pokrenuo zamenik šefa GRU (ruske obaveštajne službe) general Vladimir Aleksejev, koji je na čelo postavio svog rođaka Anatolija Karazija.

Redut je regrutovao mnoge bivše Vagnerove pripadnike, ukupno nekoliko hiljada u januaru 2022. godine, što je razbesnelo Prigožina.

Aleksejev je rekao da je upravo Redut trebalo da odigra odlučujuću ulogu u prvim danima invazije. Prema jednom od izvora, to je uključivalo grupu koja je trebalo da ubije Zelenskog na dan invazije u ofanzivi na Kijev.

Šojguov Patriot

Patriot je ruska privatna vojna i bezbednosna kompanija (PMC), koja je u direktnoj konkurenciji sa Vagner grupom Jevgenija Prigožina i koju je Rusija angažovala u invaziji na Ukrajinu.

Vagner grupa, Vagnerovci, Vagner
foto: EPA Arkady Budnitsky

Patriot deluje u bliskoj saradnji sa ruskim Ministarstvom odbrane (MO) i Vojnom obaveštajnom službom (GRU). Veruje se da ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i Ministarstvo odbrane Rusije imaju snažan uticaj i kontrolu nad ovom paravojnom formacijom.

Za razliku od Vagner grupe, Patriot se pri regrutaciji više fokusira na iskusne vojnike sa borbenim iskustvom. Plaćenici su takođe bolje opremljeni i obučeni. Prema pisanju medija, članovi Patriota primaju mesečnu platu od 6.300 do 15.800 američkih dolara. Međutim, oni navodno ne primaju penzije ili naknade za povrede.

Patriot je ruski vojni odgovor na „rastuću popularnost i pregovaračku moć“ Vagnera, „pionira čitavog najamničkog pokreta“.

U jeku ruske invazije na Ukrajinu od 2022. godine, verovalo se da Rusija raspoređuje plaćeničku grupu Patriot, kao i grupu Vagner, u Donbasu. Portparol Oružanih snaga Ukrajine izvestio je da su vojnici ove formacije primećeni tokom bitke kod Vuledara.

Kurir.rs/Nova/Kijev Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track