Održan Treći ekonomski i trgovinski sajam Kine i Afrike
Foto: Kineska medijska grupa

Potpisano je ukupno 120 projekata

Održan Treći ekonomski i trgovinski sajam Kine i Afrike

Planeta -

Treći kinesko-afrički ekonomski i trgovinski sajam zatvoren je u nedelju u Čangši, glavnom gradu centralne kineske provincije Hunana. Ovogodišnji sajam ostvario je nekoliko prekretnica bez presedana, objavila je Kineska međunarodna televizijska mreža (CGTN). Potpisano je ukupno 120 projekata, u vrednosti od 10,3 milijarde dolara. Predstavljeno je 99 projekata saradnje, u ukupnom iznosu od 8,7 milijardi dolara. Primetno je da je 11 afričkih zemalja doprinelo tim brojkama pokretanjem 74 projekta, što predstavlja najveći broj do sada.

Četvorodnevna izložba prikazala je skoro 1.600 vrsta robe iz 29 afričkih zemalja, što predstavlja izuzetan porast od 166 procenata u poređenju sa prethodnim sajmom. Na događaju je učestvovalo oko 1.500 izlagača, što ukazuje na povećanje od 70 procenata u odnosu na prethodnu sednicu. Prisustvo 9.000 kupaca i profesionalnih posetilaca dodatno je pojačalo buktinja, a ukupan broj posetilaca premašio je 100.000.

Kina plus
foto: Kineska medijska grupa

Sajam je odigrao značajnu ulogu u produbljivanju saradnje između Kine i Afrike, što je rezultiralo izuzetnim uspesima obe strane. Tokom cele izložbe najavljena su 34 dostignuća saradnje u osam kategorija, koja obuhvataju oblasti kao što su standardi i specifikacije, istraživački izveštaji i inicijative saopštenja.

Prvi put je objavljen i indeks trgovine Kine i Afrike. Indeks je 2000. godine imao bazu od 100 poena, koja je dostigla 990,55 poena 2022. godine i istakao trend brzog i pozitivnog razvoja, dosledno dostižući nove visine, pokazali su podaci Generalne uprave carina Kine. S obzirom da je izveštaj o ekonomskim i trgovinskim odnosima Kine i Afrike još jednom objavljen, ova informativna baza doprinosi boljem razumevanju produbljivanja bilateralnog ekonomskog partnerstva između Kine i Afrike.

Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track