BAJDEN ODOBRIO SLANJE MONSTRUOZNOG ORUŽJA U UKRAJINU: Projektil M864 može da SEJE SMRT i decenijama posle sukoba
Foto: EPA/Mariupol City Council

odluka

BAJDEN ODOBRIO SLANJE MONSTRUOZNOG ORUŽJA U UKRAJINU: Projektil M864 može da SEJE SMRT i decenijama posle sukoba

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je nabavku američke kasetne municije za Ukrajinu, a povlačenje oružja iz zaliha ministarstva odbrane trebalo bi da bude objavljeno u petak, prenosi Vašington post.

Potez Bajdena zaobilazi američki zakon koji zabranjuje upotrebu kasetne municije sa stopom neuspeha većom od 1 odsto i dolazi usred zabrinutosti zbog zaostajanja protivofanzive Kijeva protiv ruskih trupa i opadanja zapadnih zaliha konvencionalne artiljerije.

Debata da li Ukrajina treba da bude snabdevana kontroverznom municijom koju je većina zemalja sveta zabranila trajala je mesecima.

Kasetno oružje inače eksplodira u vazduhu iznad mete oslobađajući desetine do stotine manjih eksplozivnih sredstava na širokom području.

Više od 120 zemalja pridružilo se konvenciji koja zabranjuje njihovu upotrebu kao nehumanu i neselektivnu i to velikim delom zbog visokih stopa neuspeha odnosno jer su okolina i civili zasuti neeksplodiranom podmunicijom decenijama nakon završetka sukoba.

Sjedinjene Američke Države nisu ratifikovale konvenciju. Rusija i Ukrajina takođe.

Artiljerijska granata M864 prvi put je proizvedena 1987. godine i ispaljuje se iz haubica kalibra 155 mm koje su SAD i druge zapadne zemlje već obezbedile Ukrajini. Pentagon je pre više od 20 godina procenio da četiri od 72 podmunicije koju svaka granata nosi ostaje neeksplodirana na području veličine četiri i po fudbalska terena.

Hjuman rajts voč navodi da su SAD koristile kasetnu municiju u svakom većem sukobu posle Korejskog rata, međutim, veruje se da godinama nije proizvedena nova i da se čak 4,7 miliona kasetnih granata koje sadrže više od 500 miliona podmunicije nalazi u vojnim inventarima.

(Kurir.rs/Vašington post/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja