Italijani osudili 23 agenta CIA

Odbrusili Amerima

Italijani osudili 23 agenta CIA

Planeta -
To je i prva sudska odluka u svetu kojom su osuđeni pojedinci povezani sa antiterorističkim aktivnostima CIA, koji su učestvovali u otmici Osame Mustafe Hasana Nasra, poznatog kao Abu Omar

RIM - Kasacioni sud u Italiji podržao je raniju presudu nižeg suda kojom su osuđena 23 državljana SAD za otmicu osumnjičenog za terorizam, Egipćanina Abua Omara, u akciji koju je u Milanu organizovala Centralna obaveštajna agencija (CIA).

Odluka suda praktično je otvorila mogućnost italijanskim vlastima da od vlasti u Vašingtonu traže izručenje američkih državljana koji su osuđeni za to delo. To je ujedno i konačna odluka suda, jer su iscrpljeni svi pravni mehanizmi i mogućnosti za žalbu.

Ujedno, to je i prva sudska odluka u svetu kojom su osuđeni pojedinci povezani sa antiterorističkim aktivnostima CIA.

Američki državljani osuđeni su u odsustvu u postupku koji je trajao tri i po godine. Oni nikada nisu bili u pritvoru u Italiji. Odluka italijanskog suda takođe znači da će ta 23 američka državljana biti izložena riziku izručenja ukoliko se pojave u bilo kojoj evropskoj državi.

Milanski tužilac Armando Spataro, koji je u Italiji poznat kao glavni tužilac u borbi protiv terorizma, vodio je ovaj slučaj. On je pohvalio odluku suda i naglasio da se time pokazalo da postupci poput otmica državljana trećih država "nisu u skladu sa demokratijom".

Pored 23 Amerikanaca sudskom presudom iz novembra 2009. godine osuđena su i dvojica italijanskih državljana za učešće u otmici Osame Mustafe Hasana Nasra, poznatog kao Abu Omar, koji je kidnapovan iz Italije 2003. godine. On je potom prebačen u američku bazu u Nemačkoj, a potom u Egipat, gde je nad njim sprovođena tortura.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track