OVAKO PRIGOŽIN KRIJE GDE SE TAČNO NALAZI: Američki obaveštajci otkrili nove detalje nestanka vođe Vagnera MISTERIJA SVE VEĆA
Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia, Printscreen Twitter

taktika

OVAKO PRIGOŽIN KRIJE GDE SE TAČNO NALAZI: Američki obaveštajci otkrili nove detalje nestanka vođe Vagnera MISTERIJA SVE VEĆA

Planeta -

Misterija o tome gde se nalazi nestali Jevgenij Prigožin postaje sve veća dok Pentagon tvrdi da vođa Vagnera nakon neuspele pobune koristi dvojnike kako bi prikrio svoje pokrete.

Prigožin nastavlja da prkosi Kremlju nakon neuspele pobune dok je iz Belorusije stigla informacija da je ignorisao uslove izgnanstva i vratio se u Rusiju.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko zapanjujuće je objavio u četvrtak da šef Vagnera nije u Belorusiji. Uprkos posredovanju u okončanju pobune i dogovoru da Prigožinu i njegovoj plaćeničkoj vojsci pruži utočište u Belorusiji ispostavilo se da od toga nema ništa.

- Prigožin je apsolutno slobodan - izjavio je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je nagovestio da se Prigožin vratio u svoj rodni grad Sankt Peterburg i nejasno dodao da je možda odleteo i u Moskvu.

Izvor iz američke obaveštajne službe je međutim iznenađujuće rekao da je Prigožin koristio dvojnike da bi prikrio svoje pokrete. Obaveštajac je za Njujork tajms rekao da je vođa Vagnera uglavnom provodio vreme u Rusiji umesto u Belorusiji, ali nije mogao da kaže koliko ima lažnih Prigožina koji jure okolo.

Kremlj je odgovarajući na pitanja o tome gde se Prigožin nalazi naveo da nemaju sposobnost, a ni želju da prate njegovo kretanje. Ako je šef Vagnera u Rusiji to postavlja dodatna pitanja o tome kako je čoveku odgovornom za insceniranje najveće pretnje Putinovoj vladavini u poslednje dve decenije dozvoljeno da slobodno hoda.

Poslovni avion povezan sa Prigožinom krenuo je iz Sankt Peterburga za Moskvu u sredu i potom skrenuo ka jugu Rusije u četvrtak, prema podacima praćenja letova. Ali nije jasno da li je vođa Vagnera bio na letu.

- Sjajno je što ruske vlasti zapravo ne mare za osobu koja je pokrenula oružanu pobunu. Pa gde je on tačno? Sa novcem odnosno oružjem i plaćenicima - napisao je savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Geraščenko nedavno na Tviteru.

Ruske snage bezbednosti su nedavno upale u Prigožinovu raskošnu vilu u Sankt Peterburgu. Tokom racije zaplenjen je njegov orman pun perika i brada i fotografija na kojima je prerušen.

Prigožin inače nije viđen u javnosti od neuspelog puča 23. juna koji je izveo protiv ruskih vojnih lidera. Lukašenko je potvrdio da je vođa Vagnera stigao u Belorusiju, međutim, Prigožin je ostao daleko od očiju javnosti.

Do danas se samo jednom oglasio na svom kanalu na Telegramu da se zahvali svojim pristalicama i još jednom ponovi da je njegova oružana pobuna zapravo bila "marš pravde" i "borba protiv izdajnika".

Pripadnici privatene ruske vojne kompanije PMC Vagner prema dogovoru mogu da biraju između toga da odu sa Prigožinom u Belorusiju odnosno da potpišu ugovor sa ruskim ministarstvom odbrane ili odu kući svojim porodicama.

Belorusija je ponudila Vagneru korišćenje stare vojne baze, a satelitski snimci su čak pokazali da se privremene strukture brzo grade. Lukašenko je međutim rekao da su snage Vagnera ostale u svojim kampovima u istočnoj Ukrajini u koje su se povukle nakon neuspele pobune.

(Kurir.rs/Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track