"PROŠLO JE VREME KOMANDANATA, SLEDEĆI SUKOB VODIĆE MAŠINE" Dragan Radenović: Zastrašujući koncept budućeg ratovanja (VIDEO)
Foto: Kurir TV, EPA / Roman Pilipey

kurir tv

"PROŠLO JE VREME KOMANDANATA, SLEDEĆI SUKOB VODIĆE MAŠINE" Dragan Radenović: Zastrašujući koncept budućeg ratovanja (VIDEO)

Planeta -

Ubrzan razvoj veštačke inteligencije i njen ubrzan razvoj ozbiljno utiču na globalnu bezbednost i ekonomske prilike.

Posebno, upotreba veštačke inteligencije u kineskom vojnom kontekstu je privukla pažnju analitičara, koji smatraju da Kina postaje sve značajniji akter u međunarodnim odnosima.

tehnologija, 2019, Nova godina
foto: Profimedia, AP

Savremeni ratovi sve više zavise od veštačke inteligencije, koja obuhvata organizaciju, logistiku i određivanje ciljeva. Tradicionalne uloge komandanata ostaju zamenjene visokom dozom veštačke inteligencije.

Ovakav napredak ukazuje na perspektivu mogućih velikih sukoba na globalnom nivou, gde će veštačka inteligencija biti ključni faktor.

Gost "Redakcije" koji je diskutovao o novim metodama ratovanja je prof. dr Dragan Radenović.

Prvo je rekao da Kina postaje subjekat pred kojim je velika kriza:

01:03

KINA POSTAJE SUBJKET PRED KOJIM JE VELIKA KRIZA Radenović: Zastrašujući koncept budućeg ratovanja, SUKOB PLANETARNIH RAZMERA

- Kada je reč o dronovima, ali i celokupnoj novoj tehnologiji u ratovanju, reč je o upotrebi veštačke inteligencije. Njena upotreba je dovela one koji ozbiljno razmišljaju o bezbednosti situacije na čitavoj planeti, pa i o ekonomskoj situaciji, vojnoj, na zaključak da Kina postaje sve ozbiljniji subjekt pred kojim je velika kriza. Predugo traje sukob u Ukrajini koji je započet kao specijalna operacija koja je trebalo da bude brzo završena, a sada je već rat ozbiljnih razmera. U stvari je izneo na površinu zastrašujuću perspektivu brzog napretka Kine i sadašnju situaciju pred kojom se ona nalazi

Potom je rekao da neće postojati komandanti armija:

- U budućnosti će ozbiljni ratovi biti upravo ovi veštačke inteligencije. Počevši od organizacije, logistike, ciljevi koji se određuju. To više ne određuju neki mudri komandantni divizija, armija, korpusa... Dakle, sve će to biti rat između visokog stepena veštačke inteligencije. U svakom slučaju, reč je o perspektivi velikih sukoba planetarnih razmera.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:04

KINA 2030. POSTAJE NAJJAČA EKONOMSKA SILA, a na drugom mestu će biti JOŠ JEDNA azijska zemlja?! Dr Mitrović: Rastu uprkos svemu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track