UKRAJINCI OBORILI MOĆNOG ALIGATORA! Nastradao i komandant ruske 112. helikopterske brigade: Izgubili smo NAŠE HEROJE (VIDEO)
Foto: Printscreen Telegram

borba ne prestaje

UKRAJINCI OBORILI MOĆNOG ALIGATORA! Nastradao i komandant ruske 112. helikopterske brigade: Izgubili smo NAŠE HEROJE (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinski marinci koji pripadaju 38. brigadi navodno su oborili ruski borbeni helikopter Ka-52 u regiji Donbasa.

To je objavilo više ukrajinskih, ali i britanskih medija. Miror navodi da je u napadu navodno ubijen i jedan ruski oficir, a ukrajinski portali tvrde da se radi o pukovniku Vitaliju Tabačnikovu koji je komandant 112. helikopterske brigade.

Bloger Vitali Trubnikov koji prati avijaciju napisao je da je helikopter oboren protivvazdušnim raketnim sistemom čiji se projektili lansiraju sa ramena vojnika. Britanski mediji preciziraju da je srušen sistemom "Starstreak" koji se može i postaviti na vozilo.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak koji navodno pokazuje obaranje helikoptera.

Rušenje letelice je potvrdio i ruski bloger Kiril Fjodorov.

- Izgubili smo naše heroje. Ka-52 oboren je s tri britanska projektila - navodi Fjodorov.

Portal Oryx, koji beleži gubitke teže vojne tehnike obe strane, dodao je ovaj Ka-52 na listu oborenih ruskih helikoptera u Ukrajini. Od početka rata to je tačno 100. ruski helikopter koji je oboren odnosno oštećen ili napušten, a da za to postoji vizuelni dokaz. Od tih 100 čak je 39 Ka-52 koji su tokom rata podneli najveći teret ruskih vazdušnih operacija.

Ka-52 je inicijalno razvijen za podršku specijalnim operacijama. Nije namenjen da bude linijski helikopter koji će voditi glavnu borbu, a u aktivnoj službi ih je na početku rata bilo oko 110. Ka-52 ima dva rotora koji se okreću u kontrasmeru zahvaljujući čemu može da izvede neke manevre koje drugi helikopteri ne mogu.

Nije tako teško oklopljen kao Mi-28, ali je izvanredno pokretan i ima bolju elektroniku. Ima tri potporne točke za nošenje oružja sa svake strane od čega svaka može nositi 20 nevođenih raketa, pet većih nevođenih raketa od 122mm ili od 6 do 8 protivtenkovskih raketa. Ima i laserski navođenu raketu Vikr koja ima domet od 8 do 10 km i trenutno je najnaprednija koju imaju ruski helikopteri.

Ka-52 izdvaja i sistem za katapultiranje posade što nema ni jedan drugi helikopter.

(Kurir.rs/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track