TERETNI BROD S 3.000 AUTOMOBILA I DALJE GORI: Najviše "mercedesa" i BMW-a, a 1 proizvođač s ene oglašava
Foto: EPA/Jan Spoelstra

TERETNI BROD S 3.000 AUTOMOBILA I DALJE GORI: Najviše "mercedesa" i BMW-a, a 1 proizvođač s ene oglašava

Planeta -

Ispred holandske obale i dalje gori brod Fremantle Highway star samo 10 godina i dugačak 200 metara koji je prevozio 2.857 automobila, među kojima je značajni broj vozila proizveden u fabrikama Mercedes-Benz Group-a i BMW AG-a.

Od 23 člana posade nekoliko ih je povređeno, a jedan mornar je poginuo. Drugi dan holandska obalna straža pokušava da zaustavi plamen i spreči ekološku katastrofu. Brod je nakon utovara u nemačkoj luci Bremerhaven bio na putu prema egipatskom Port Saidu, pa potom prema Singapuru.

brod, požar, automobili
foto: AP/Kustwachtvliegtuig

Prema informacijama holandske agencije ANP, koja je prenela reči člana pomorske straže, izgleda da se zapalio jedan od 25 električnih automobila, iako zvanično uzrok požara još nije potvrđen. S obzirom da je prošle godine svet svedočio zastrašujućem požaru na brodu Atlantik s 4.000 Volkswagena, koji su prevoženi u Sjedinjene američke države, otvara se pitanje sigurnosti transporta e-vozila brodskim prevozom zbog rizika za posadu, velike brodove, okolinu i vrlo visoke komercijalne štete za osiguravajuće kuće prevoza velikog broja automobila.

Atlantik je goreo duže od nedelju dana, a teško je proceniti koliko će dugo Fremantle Highway. Osim izgubljenog ljudskog života, najveća potencijalna dugoročna šteta mogla bi se dogoditi u delu podmorja pod zaštitom UNESCO-a Wadden Sea, koje je najveći neprekinuti sastav međuplimnih peščanih i blatnih ravnica na svetu.

brod, požar, automobili
foto: AP

Holandske vlasti nadaju se kako zbog trenutnih predviđanja kretanja vetra, talasa i morskih struja potencijalno curenje goriva neće ugroziti Wadden ostrava, nego bi trebalo da se proširi prema severu.

Mercedes je potvrdio da se na brodu nalazi 300 njihovih vozila te su poručili kako su već pokrenuli detaljnu istragu. Potvrda je stigla i iz BMW-a, ali bez specifikacije broja automobila. Ford, Stellantis, Renault i Nissan negirali su da je brod u plamenu prevozio njihove automobile, a iz Toyote je poručeno kako nije verovatno da su njihova vozila na Fremantle Highwayu. Iz Tesle nisu odgovorili na Bloombergov zahtev za komentar.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track