UKRAJINA KIPTI OD BESA ZBOG MASKA: Milijarder sprečio napad dronovima na ruski vojni brod?! ZALUŽNI HITNO OBAVESTIO PENTAGON
Foto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia, Britta Pedersen / AFP / Profimedia

optužbe

UKRAJINA KIPTI OD BESA ZBOG MASKA: Milijarder sprečio napad dronovima na ruski vojni brod?! ZALUŽNI HITNO OBAVESTIO PENTAGON

Planeta -

Ukrajinska vojska morala je navodno da odustane od nekoliko napada dronovima na ruske mete jer milijarder Ilon Mask, direktor kompanije SpejsEks, koja je vlasnik satelitske internetske mreže Starlink, nije hteo da joj dozvoli pristup.

Kijev je navodno planirao da naoružanom bespilotnom letelicom napadne brod Ratne mornarice Ruske Federacije koji je na vezu u jednoj luci na poluostrvu Krimu. Mask, međutim, ukrajinskim snagama nije dopustio da pristupe Starlinku jer ne dozvoljava da se satelitska mreža koristi za napadačke akcije. Ukrajina je zbog toga odustala od napada na pomenuti brod.

Vrhovni komandant ukrajinskih Oružanih snaga Valerij Žaluzni navodno je zbog toga stupio u kontakt s načelnikom Generalštaba američke vojske Markom Milijem kome se požalio da Mask određuje šta ukrajinska vojska može, a šta ne može da radi. Žaluzni je rekao da je činjenica da je Mask onemogućio nekoliko planiranih napada zabrinjavajuća.

Ilon Mask
foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Mask, trenutno najbogatiji čovek na planeti, za sada nije komentarisao te navode.

Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao je za britanski Telegraf da je rat u Ukrajini ušao u kritičnu fazu i da je ukrajinskim snagama potrebna operativna i tehnološka nezavisnost.

- Zavisnost od odluka i njihove implementacije mora biti 100 odsto. Ako naše operativno delovanje zavisi od spoljnih faktora i trećih lica, onda je naša vojska izložena velikom riziku - rekao je Podoljak.

Mask je dozvolio Kijevu da koristi Starlink kad je Rusija napala Ukrajinu krajem februara 2022. godine, kako ne bi zavisio od svoje infrastrukture, koju je Moskva počela da uništava. Milijarder je međutim rekao da Starlink treba da se koristi isključivo za odbranu i ta pozicija se od tada nije promenila.

Najnovija kontroverza dolazi nakon što je predsednica SpejsEksa Gvin Šotvel u februaru rekla da će Kijevu ograničiti pristup Starlinku u vojne svrhe. Šotvel je rekla i da će Ukrajina moći da ga koristi za normalne komunikacije i humanitarne operacije.

Ukrajina je međutim takođe koristila Starlink za napade dronovima.

(Kurir.rs/Blic/Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track