ŠTA ĆE BITI FOKUS NA "SAMITU MIRA" U SAUDIJSKOJ ARABIJI? Miškeljin nema dilemu: Razgovori će više biti lista želja Ukrajine
Foto: Shutterstock, Printcreen/Kurir TV

kurir tv

ŠTA ĆE BITI FOKUS NA "SAMITU MIRA" U SAUDIJSKOJ ARABIJI? Miškeljin nema dilemu: Razgovori će više biti lista želja Ukrajine

Planeta -

Šanse za ozbiljan razgovor o prekidu rata u Ukrajini nazirale su se nekoliko puta tokom sukoba, ali nijedna nije iskorišćena.

Nemilosrdni rat je ušao u 526. dan, a uprkos ofanzivi, kontraofanzivi, krvavim borbama i sve češćim vazdušnim udarima, izgleda da se na jesen naslućuje nova mogućnost za pregovore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da se nada da bi "samit mira" mogao da bude održan ove jeseni u Ukrajini, a da su razgovori u Saudijskoj Arabiji planirani za 5. i 6. avgust odskočna daska ka tom cilju.

Ukrajina, Sergej Šojgu
foto: AP/Russian Defense Ministry Press Service

Gost Usijanja koji je analizirao trenutnu situaciju je Marko Miškeljin, Centar za društvenu stabilnost

Rekao je da će glavni fokus biti na 10 tačaka koje je Zelenski izneo.

- Čini mi će da će razgovori u Saudiskoj Arabiji biti više kao lista želja Ukrajine, a prvenstveno će fokus biti taj plan Ukrajine od 10 tačaka. Kada god se razgovaralo o šansama mira i kada mu je postavljeno takvo pitanje, on se uvek vraćao na tih deset tačaka. Upravo se sada to može očekivati, pogotovo jer neće Rusija prisustvovati, pa neće ni biti konkretnih razgovora - rekao je Miškeljin, pa nastavio:

00:56

ŠTA ĆE BITI FOKUS NA SAMITU MIRA U SAUDIJSKOJ ARABIJI? Miškeljin nema dilemu: Razgovori će više biti lista želja Ukrajine

- Najinitersantnija država koja će prisustvovati jeste Indija. Ona će imati priliku da čuju ukrajinsku stranu, i da se ispipa teren gde bi moglo da se popusti kako bi postojao jednoglasan stav sa zapadne i ukrajinske strane, odnosno šta je ono što je prihvatljivo.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track