DRAMATIČNI PRIZORI U SLOVENIJI: Bujične poplave nosile automobile, sve pod vodom! Nevreme napravilo HAOS (VIDEO)
Foto: Twitter/Arab_Storms

DRAMATIČNI PRIZORI U SLOVENIJI: Bujične poplave nosile automobile, sve pod vodom! Nevreme napravilo HAOS (VIDEO)

Planeta -

Slovenija se već nedeljama bori sa vremenskim nepogodama, sada su je pogodile bujične poplave velikih razmera. Bujice su nosile automobile, a pokrenuta su i klizišta.

Slovenačka meteorološka služba ( ARSO) izdala je crveno upozorenje za severni deo zemlje.

Na Krvavcu je za pola sata palo 30 litara kiše po metru kvadratnom. Najveći pljuskovi su bili u području južnog podnožja Julijskih Alpa i na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koroškoj. U ovim krajevima je već tokom noći palo između 100 i 200 litara po kvadratnom metru.

Ovo je mesečna količina padavina, dok na moru i u Beloj Krajini nije pala ni kap. Razlike u Sloveniji su velike, na nekim mestima građani imaju ozbiljne probleme, negde smatraju da je upozorenje izrečeno neopravdano.

"Danas smo pooštrili upozorenje za severni deo na crveno, biće obilnijih pljuskova između. Težište padavina će se preneti sa zapada na istok, gde ponegde još nije ni padala kiša," rekao je Brane Gregorčič iz ARSO.

Kako je predvideo, padavine će početi da opadaju tek u subotu, prestaće u nedelju uveče, u nedelju će proći još jedan brzi front, ali tada ne bi trebalo da bude većih problema, rekao je meteorolog.

"Ali imamo dobre vesti, u narednoj nedelja vreme će se stabilizovati, u ponedeljak će biti pljuskova u unutrašnjosti, a od utorka će biti sunčano, a u drugoj polovini ponovo letnje vruće, blizu 30. stepeni Celzijusa," napomenuo je.

Kako je objašnjeno na ARSO, stacionarni jaki pljuskovi obnavljaju se već nekoliko sati u Gorenjskoj, Koroškoj i na području Idrijskog, Škofjeloškog i Polhograjskog pobrđa. Na ovom području jačaju bujice velikih razmera, upozorili su.

Izraženi poplavni talas u Savinji, Kamniškoj Bistrici i Gradaščici kreće se nizvodno, Poljanska Sora u većoj meri plavi i u donjem toku. Probleme stvaraju i brojna klizišta. Zbog zarobljavanja ljudi su evakuisani iz tri logora i nekoliko kuća.

(Kurir.rs/RTVSLO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track