Jaz između Britanije i EU sve teže premostiv

Komentar Gardijana

Jaz između Britanije i EU sve teže premostiv

Planeta -
Ne zna se kako i gde će se ovo završiti. Ipak, jasno je da se, iz nedelje u nedelju u kojima Evropa prolazi kroz najveću krizu, Britanija i ostatak EU kreću u značajno različitim pravcima, ocenjuje list

LONDON - Jaz između Velike Britanije i Evropske unije sve je dublji, objavio je britanski list Gardijan, navodeći da Britanija stoji po strani mnogih događaja u Evropi. U analitičkom tekstu objavljenom u tom listu, navodi se da postoji značajna podrška britanskoj ulozi u Evropi, ali i da, takođe, ima "ogorčenja i negativnosti".

"Ne zna se kako i gde će se ovo završiti. Ipak, jasno je da se, iz nedelje u nedelju u kojima Evropa prolazi kroz najveću krizu, Britanija i ostatak EU kreću u značajno različitim pravcima", ocenjuje analitičar britanskog lista. List dodaje da Berlin, usmeren na gotovo tri godine krize evra, već mesecima traži da se ponovo otvore ugovori EU, "kako bi se olakšao veliko okupljanje ili predaju, zavišno od gledišta, nacionalnih suvereniteta koja bi olakšala federalizaciju evrozone".

To bi značilo da bi vlade evropskih zemalja iz proširene grupe od 17 država preuzele prerogativnu moć nad porezom i potrošnjom, od čega je Britanija daleko, navodi list. Takođe, Britanija neće učestvovati u nemačkom projektu kojem se pridružila Evropska komisija, koji "obelodanjuje problematični zakon EU po kojem bi Evropska centralna banka postala policajac bankarskog sektora zone evra.

Kao još jedan primer udaljavanja Britanije i EU, navodi se i proširenje federalizacije politike ekonomskog odlučivanja na spoljnu politiku i odbranu, što su, u zajedničkom tekstu, objavili šefovi diplomatija 11 zemalja Evropske unije, uključujući Nemačku, Francusku, Poljsku, Italiju i Španiju, dakle, posle Britanije, najveće zemlje EU."Britanska izolacija postaje sve veća, a jaz preko Kanala dublji i sve teže premostiv", ocenjuje britanski analitičar Jan Trejnor. On smatra i da će premijer Dejvid Kameron ili uspeti da se dogovori o uslovima o britanskom članstvu ili će morati da zatraži britanski referendum."Posmatrano iz Brisela, pitanje nije da li će referenduma biti, već pre koje će pitanje biti postavljeno na glasačkom listiću", zaključuje "Gardijanov" analitičar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track