KIJEV I MOSKVA MEĐUSOBNO SE OPTUŽUJU ZA NAPADE: Rusi tvrde i da su oborili ukrajinske dronove koji su ciljali Moskvu i Sevastopolj
Arhivske fotografije, Foto: EPA/russian defence ministry press service, Printscreen Youtube/Euronews

Rat u Ukrajini ušao je u 533. dan

KIJEV I MOSKVA MEĐUSOBNO SE OPTUŽUJU ZA NAPADE: Rusi tvrde i da su oborili ukrajinske dronove koji su ciljali Moskvu i Sevastopolj

Planeta -

Rat u Ukrajini ušao je u 533. dan, a ukrajinski zvaničnici tvrde da je bespilotnim letelicama tokom noći napadnut rejon Rivne, kao i da je uništeno skladište nafte. Sa druge strane, rusko ministarstvo odbrane saopštava da su njene snage oborile ukrajinske dronove koji su ciljali Moskvu i Sevastopolj.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su tri osobe stradale, a devet njih je ranjenom u jučerašnjem ruskom raketnom napadu na grad Zaporožje. "Tri osobe su poginule, a devet je povređeno, uključujući bebu – ovo je rezultat napada na regionalni centar", navodi se u saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, javlja Rojters.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je da Varšava planira da pošalje dodatnih 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom da bi podržala graničnu stražu. "Na granici će biti oko 10.000 vojnika, od kojih će 4.000 direktno podržavati graničnu stražu, a 6.000 će biti u rezervnom sastavu", rekao je ministar u intervjuu za javni radio, a javlja Rojters, prenosi RTS.

Moskva: Oboreno 11 dronova kod Sevastopolja

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je da su njene snage oborile 11 ukrajinskih bespilotnih letelica u blizini Sevastopolja, grada na Krimu, prenela je agencija RIA Novosti. Ministarstvo je prethodno saopštilo da su dva drona koja su letela u pravcu Moskve uniština, preneo je RTS pozivajući se na Rojters.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin izjavio je da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

"NATO praktikuje takozvane zajedničke nuklearne misije. To znači da su zemlje članice koje nemaju nuklearno oružje uključene u vojno planiranje upotrebe tog oružja i njihovi stručnjaci su obučeni kako da rukuju američkom nuklearnom municijom", rekao je Galuzin u intervjuu za agenciju Tas.

Naveo je i da se razrađuju različiti scenariji upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije, kao i da je, istovremeno, Poljska pokrenula novu rundu vojnih priprema.

"Raspoređivanje snaga privatne vojne kompanije 'Vagner' u našoj bratskoj republici (Belorusija) nije ništa drugo, nego još jedan veštački izgovor da Varšava započne novu rundu vojnih priprema", ocenio je ruski zvaničnik.

Dodao je da planovi poljskih vlasti da ojačaju granicu sa Belorusijom nesumnjivo predstavljaju pretnju po bezbednost Belorusije i Rusije. Poručio je da su dve zemlje u stanju da pruže zajednički simetričan odgovor na bilo kakve neprijateljske poteze Varšave.

"Ne treba sumnjati da ćemo mi, Rusija i Belorusija, moći da pribegnemo zajedničkim naporima i da simetrično odgovorimo na bilo kakve neprijateljske korake poljskog rukovodstva", rekao je Galuzin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, zamenik šefa ruske diplomatije naveo je da je mirno rešenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane sa "neprijateljstvima i terorističkim napadima" i ako "zapadni sponzori prestanu da pumpaju ukrajinsku vojsku sa vojnom opremom". Upozorio je Ukrajinu i Zapad da ne pokušavaju da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu.

"Istovremeno, pozivamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njeno izvršno rukovodstvo da hitno pošalje svoje stručnjake u elektranu da bi javno dokumentovali sve slučajeve ukrajinskih napada i hrabro registruju odakle dolazi stvarna pretnja po operativnu bezbednost objekta", rekao je Galuzin.

Naveo je da je obnavljanje sporazuma o žitu moguće ako se ispune uslovi koje je predložila ruska strana i samo ako je sporazum usklađen sa navedenim humanitarnim ciljevima.

"Naš stav ostaje isti: ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke sa sistemom SWIFT, obnavljanje isporuka rezervnih delova, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama stranim sredstvima", rekao je Galuzin.

Dodao je da će tek nakon toga biti moguće "pristupiti razmatranju mogućnosti" da se nastavi sa crnomorskom inicijativom.

Sobjanin: Ruske snage oborile dva drona koja su ciljala Moskvu

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su dve bespilotne letelice usmerene ka Moskvi, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

"Oko četiri sata ujutru, Rusko ratno vazduhoplovstvo je oborilo dva vojna drona koja su bila na putu ka Moskvi. Jedan je oboren u Kaluškoj oblasti, a drugi blizu iznad federalnog auto-puta", napisao je Sobjanin na Telegramu.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da su osujećeni pokušaji Ukrajine da izvrši "terorističke napade dronovima".

Pored dronova koji su ciljali Moskvu, ruske snage su jutros oborile još devet bespilotnih letelica.

"Iznad teritorija Kaluške i Moskovske oblasti, kao i grada Sevastopolja, osujećeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade bespilotnim letelicama", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva na Telegramu. Dodaje se da u osujećenim napadima nije bilo žrtava i materijalne štete, objavio je RTS pozivajući se na Tanjug.

Vlasti u Donjecku tvrde da su ukrajinske snage granatirale grad kasetnim granatama, tom prilikom poginuli su jedna žena i četvorogodišnje dete.

Moskva optužuje Ukrajinu da je dronom gađala i skladište sa nuklearnim otpadom u NE Zaporožje ali je dron oboren. Kijev, s druge strane, demantuje navode Moskve.

Ukrajinske snage pokušale su da pređu reku Dnjepar koja deli oslobođeni i okupirani Herson, na liniji fronta na jugu Ukrajine.

SAD su uvele nove sankcije za osam građana Belorusije koji podržavaju politiku Aleksandra Lukašenka.

Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da Vašington "uvodi sankcije i vizne restrikcije onima koji omogućavaju brutalnu represiju Lukašenka i omogućavaju ruski ilegalni rat protiv Ukrajine".

Dve ukrajinske borbene bespilotne letelice koje su krenule ka Moskvi su oborene, saopštili su ruski zvaničnici.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin napisao je na Telegramu da je "zabeležen pokušaj dve borbene bespilotne letelice da udare na grad. Oba drona je oborila PVO".

Na licu mesta su bile službe Hitne pomoći, ali nije navedeno da li ima povređenih.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja