INCIDENT U POLJSKOM NAFTOVODU, OGLASIO SE PERN: Nije bilo umešanosti treće strane u curenje nafte, nema opasnosti po ljude
Foto: Kurir TV

kurir tv

INCIDENT U POLJSKOM NAFTOVODU, OGLASIO SE PERN: Nije bilo umešanosti treće strane u curenje nafte, nema opasnosti po ljude

Planeta -

Poljski operater naftovoda PERN otkrio je curenje nafte prošlog vikenda u jednoj liniji naftovoda Družba, koji prenosi naftu iz Rusije u Evropu, i zaustavio je pumpanje nafte kroz cev, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Curenje je otkriveno u blizini Hodeča, u centralnoj Poljskoj, na jednoj od dve linije zapadne deonice Družbe preko koje sirova nafta stiže u Nemačku. Ekipa “Redakcije” je kontaktirala PERN kako bi dobio detaljne informacije I odgovor na pitanje da li postoji ekološka opasnost u ovom delu Poljske.

Kompanija PERN istražuje uzrok incidenta curenja nafte i obezbedila je područje rekavši da snabdevanje poljskih rafinerija nije bilo ugroženo i da je u kontaktu sa nemačkim partnerima koji naftu dobijaju ovim naftovodom. Nemačka je u januaru prestala da kupuje rusku naftu.

Površina zahvaćena curenjem nafte je 30 puta 210 metara, ali je ovaj deo odmah zatvoren kako bi se sprečila veća šteta.

02:20

INCIDENT U POLJSKOM NAFTOVODU, OGLASIO SE PERN: Nije bilo umešanosti treće strane u curenje nafte, nema opasnosti po ljude

- Vatrogasci su obezbedili mesto curenja i uz pomoć specijalizovane opreme procenili potencijalni rizik od eksplozije za koju se ispostavilo da ne postoji. Lokalitet je trakom označen kao zabranjen, a policija je blokirala ulaz u zabranjenu zonu. U početnoj fazi naših aktivnosti, odlučili smo da evakuišemo dva stanara iz kuće koja se nalazi 120 metara od lokacije - kaže Gžegorž Jankovski, zamenik šefa državne vatrogasne službe.

U Redakciju jutarnjeg programa je stigao I zvanični dopis od PERN-a u kome se kaže:

"PERN-ove tehničke, operativne, ekološke, zdravstvene i bezbednosne službe su na licu mesta. Preduzeće specijalizovano za bavljenje melioracijom već je počelo sa radom. Kompanija je takođe u kontaktu sa vojvodskom inspekcijom za zaštitu životne sredine u Filijali Bidgošč-Vloslavek i Regionalnom direkcijom za zaštitu životne sredine. Prva linija zapadne deonice naftovoda Družba, kao i ostala infrastruktura PERN-a, uključujući i deonicu Pomeranian, koja pumpa sirovu naftu koja tankerima stiže u Poljsku, radi po rasporedu. Nema opasnosti po zdravlje i život lokalnog stanovništva. Nije bilo umešanosti treće strane u incident. PERN je takođe počeo da identifikuje vlasnike parcela za potencijalnu kompenzaciju".

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track