I LOS ANĐELES NA UDARU? Uragan Hilari kreće se direktno prema Kaliforniji i doneće poplave pustinjama!
Foto: Artsiom Petrushenka / Alamy / Alamy / Profimedia

I LOS ANĐELES NA UDARU? Uragan Hilari kreće se direktno prema Kaliforniji i doneće poplave pustinjama!

Planeta -

Uragan će direktno pogoditi Donju Kaliforniju i na svom putu prema severu preko kopna oslabiće na tropsku oluju.

Prethodnih dana nad istočnim delom Pacifika, zapadno od pacifičke obale Meksika formirao se uragan Hilari.

On se uputio prema severu i iznad vrlo toplih voda veoma brzo je ojačao na uragan četvrte kategorije sa vetrovima i do 230 km/h.

Ove večeri uragan je svojim obodnim delom već zahvatio južni deo meksičkog poluostrva Kalifornija.

U naredna 24 časa snažan uragan svojim centrom premeštaće se nedaleko od obala meksičkog poluostrva Kalifornija.

Zbog hladnijih voda u ovim predelima, uragan će oslabiti, ali će kao snažan sistem tokom celog vikend donositi veoma obilne kiše i olujne vetrove, uz udare preko 100 km/h, dok će iznad Pacifika vetrovi biti uraganski preko 160 km/h, a na obalnom području do 150 km/h, uz višemetarske plimne talase i poplave.

Uragan će direktno pogoditi Donju Kaliforniju i na svom putu prema severu preko kopna oslabiće na tropsku oluju.

Veliki problem kasnije će najviše nastati zbog obilnih kiša. Očekuju se oluujni vetrovi od 100 km/h, ali će širom meksičkog poluostrva Kalifornnija tokom vikenda da padne od 100 do 200 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 300 litara.

Poluostrva Kalifornija odlikuje se polupustinjskom klimom, a godišnje u proseku padne samo od 100 do 300 litara kiše, što znači da će uragan u dva dana doneti kiše koliko za celu godinu, pa bi mogle da nastanu katastrofalne poplave, zato što zemljište siromašno vegetacijom neće biti spremno da prihvati takvu ogromnu količinu vode.

Tokom ponedeljka snažna tropska oluja pogodiće jugozapadni deo SAD i direktno će se obrušiti na južni deo Severne Kalifornije. Oblast od San Dijega do Las Vegasa očekuju olujni vetrovi i preko 80 km/h, dok će na ovom pustinjskom području da padne i preko 100-200 litara kiše, uz opasnost od katastrofalnih poplava.

Florida, Uragan, Ian
foto: AP

Na direktnom putu uragana, odnosno kasnije tropske oluje naći će se i čuvena Dolina Smrti. U ovom delu jugoistočnog dela Kalifornije temperatrure idu i preko 55°C, a godišnje padne i manje od 20 litara kiše, dok će tropska oluja doneti za jedan dan i preko 50 litara, uz pojavu razornih poplava.

ropska oluja doneće veoma obilne kiše i jake vetrove i širem pojasu Los Anđelesa, što do sada skoro da nije zabeleženo, jer Los Anđeles od uragana čuva veoma hladna voda tog dela Pacifika, pa ostaci tropskih oluja mogu dospeti samo preko kopnenog dela meksičkog poluostrva Kalifornija.

Na području Los Anđelesa početkom sledeće sedmice očekuje se da padne od 50 do 100 litara kiše, u planinskom području i do 200 mm, uz velike poplave. Inače, prosečna količina padavina u avgustu u ovim predelima je i manja od 5 litara, često i bez kapi kiše, a sada će pasti kiša koja ukupno padne tokom kišovitih zima.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja