SAZNANJA BLUMBERGA: Ruske tajne službe traže da Putin smeni Šojgua i generala Gerasimova i naredi OPŠTU MOBILIZACIJU (FOTO)
Foto: AP Alexander Kazakov, Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia, EPA / Sergei Chirikov, Shutterstock

ZAhtevaju od kremlja agresivniji pristup ratu u ukrajini

SAZNANJA BLUMBERGA: Ruske tajne službe traže da Putin smeni Šojgua i generala Gerasimova i naredi OPŠTU MOBILIZACIJU (FOTO)

Planeta -

Neki od zvaničnika u obaveštajnim službama Rusije traže od predsednika Vladimira Putina da smeni ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova i zauzme agresiviji pristup ratu u Ukrajini.

To je objavio Blumberg, pozivajući se na više osoba upućenih u dešavanja, a prenose Jahu njuz i Ukrajinska pravda.

Navodi se da su mnogi predstavnici ruske elite bili iznenađeni Putinovim slabašnim odgovorom na pobunu koju je organizovao Jevgenij Prigožin i kasnijim nekažnjavanjem vođe plaćenika "Vagnera".

Vladimir Putin
foto: EPA Alexander Kazakov Sputnik Kr

o je izazvalo zabrinutost među ruskim zvaničnicima u vezi sa potencijalom za suprotstavljanje Putinu na visokom nivou ili drugim izazovima.

Navodi se da je, pored toga, nezadovoljstvo zbog neuspeha Rusije na bojnom polju i dalje prisustvo među okupacionim snagama.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: AP/Russian Defense Ministry Press Service

Do sada su Šojgu i Gerasimov uspeli da zadrže svoje pozicije, a prema tvrdnjama dva Blumbergova izvora pokušaj Prigožina da otera sa funkcije ovu dvojicu zvaničnika imao je određenu podršku iz ključnih bezbednosnih agencija Rusije.

Vladimir Putin, Sergej Šojgu, Valerij Gerasimov
foto: Printscreen/Twitter

Blumberg se poziva na pet osoba upoznatih sa situacijom koje navode da trvrda struja ruskih bezbednjaka želi smenu Šojgua kao deo prelaska zemlje na agresivnije ratovanje u Ukrajini, uključujući opštu mobilizaciju i uvođenje ratnog stanja.

Navodi se da, ipak, za sada nema naznaka da će Šojgu i Gerasimov biti smenjeni, a umesto toga rusko političko vođstvo zauzeto je bavljenjem njihovim kritičarima.

(Kurir.rs/Bloomberg/Yahoo News/Ukrainska pravda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track