AMERIKANCE NE PLAŠI RAT DO POSLEDNJEG UKRAJINCA! Medvedev: Narod gine, SAD zarađuju
Foto: Profimedia / Yekaterina Shtukina /TASS

AMERIKANCE NE PLAŠI RAT DO POSLEDNJEG UKRAJINCA! Medvedev: Narod gine, SAD zarađuju

Planeta -

Intervencija u Ukrajini je egzistencijalna za Rusiju, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u ekskluzivnom intervju za RT.

"Postoji izbor – postojaćemo kao velika istorijska država ili će nas rasparčati na delove svi naši neprijatelji, svi ovi kučići koji jure oko nogu naših glavnih protivnika. Dakle, za nas je to izbor postojanja, tako treba tretirati ovaj sukob", objasnio je.

Ne samo rukovodstvo Rusije, već i obični ljudi, uključujući i one koji se trenutno nalaze u zoni Specijalne vojne operacije, tretiraju sukob u skladu sa tim, kazao je i dodao da je za SAD ovo još jedan sukob koji su organizovali zarad ostvarenja svojih ekonomskih interesa.

Amerikanci vole da dolivaju ulje na tuđu vatru, veruju da do njih u SAD ništa ne stiže i ne plaše se ekonomskih teškoća, kazao je Medvedev i dodao da donekle jeste tako.

"Ko je izgubio u ovom sukobu? Evropa je izgubila ogromno tržište. I mi smo pretrpeli određene gubitke. A ko je profitirao? SAD. Stavljaju sve pod svoju ekonomsku diktaturu", rekao je Medvedev.

Evropljani trenutno "ne smeju ni da pisnu" o jeftinom gorivu iz Rusije, jer su u istom horu sa šefom dirigentom, tj. SAD, i pevaju samo ono što im se naredi.

"Dakle, SAD zarađuju, Evropa gubi, ceo svet je u neizvesnosti. Ako se situacija posmatra u ovoj projekciji, onda ona u izvesnoj meri ovu vrstu sukoba pretvara u sukob planetarnih razmera, sukob svetova, egzistencijalni sukob za celu planetu, kako sada govore mnogi politikolozi i političari", dodao je on.

SAD će pokušati da razbuktaju sukob na mnogo više mesta, s obzirom da američka istorija 20. i 21. veka obiluje primerima u kojima Amerikanci učestvuju u sukobima koji su daleko do njihove državne granice radi postizanja sopstvenih ciljeva, kazao je Medvedev.

Kijev, Ukrajina
foto: AP Bernd Wuestneck

Američke kompanije u sukobima zarađuju i od snabdevanja robom i od snabdevanja oružjem, objasnio je i dodao da one sa zadovoljstvom troše milijarde dolara koje američki predsednik Džozef Bajden izbacuje iz Kongresa i o kojima se sada vodi debata.

"Ipak, novac se šalje. Radi se o stotinama milijardi dolara. Iako se radi o novcu koji se uzima iz američkog budžeta, američke kompanije ipak zarađuju, američki vojno-industrijski kompleks se razvija", dodao je.

S tim u vezi američkim preduzetnicima je u interesu da se oružani sukob zadrži i da se plamen rata ne ugasi još dugo.

"Njihovi vojnici ne umiru, umiru neki tuđi koje SAD ne žale. Rat do poslednjeg Ukrajinca ih uopšte ne plaši", zaključio je on.

SAD su odigrale ključnu ulogu – ulogu provokatora 2008. godine na Kavkazu, a ta uloga im odlično pristaje kada je reč o konfliktima u drugim državama i na drugim kontinentima, istakao je Medvedev.

Demokratska stranka SAD i Amerikanci smatraju daje umešanost Bajdenove porodice u ukrajinski sukob slabost, kazao je Medvedev.

"SAD se pretvorila u veoma specifičnu državu. Tamo bivše predsednike osuđuju, ne pravde radi, već da bi sprečili Donalda Trampa da se kandiduje na sledećim izborima. Ne stide se da to rade", rekao je Medvedev.

U Americi carstvuje unutrašnja nesloga, Amerika je u sukobu sama sa sobom, naglasio je. Ogroman nesklad između elite i sukob između konzervativnog republikanskog političkog establišmenta i liberalnog segmenta je zapravo podelio Ameriku na delove, dodao je.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track