"PRIPREMA SE PETA OPTUŽNICA ZA DONALDA TRAMPA" Saradnik Kurira uživo iz SAD: Zašto baš sada? PROCES VRLO PAMETNO IZREŽIRAN
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

izbori u americi, 2024.

"PRIPREMA SE PETA OPTUŽNICA ZA DONALDA TRAMPA" Saradnik Kurira uživo iz SAD: Zašto baš sada? PROCES VRLO PAMETNO IZREŽIRAN

Planeta -

Bivšem šefu Bele kuće i kandidatu za predsedničke izbore sledeće godine, Donaldu Trampu, počinje suđenje 4. marta 2024, po optužbama za pokušaj poništavanja izbornog poraza 2020. Sud u Vašingtonu odredio je ovaj datum iako Trampov pravni tim traži odlaganje procesa posle predsedničkih izbora, tačnije 2026.

Odluka okružnog sudije izazvala je žestoke polemike u američkoj javnosti jer će se bivši američki predsednik naći u sudnici svega dan pre „super utorka”, kada u desetak država počinje glasanje na stranačkim izborima za predsedničkog kandidata.

Dejan Jelača
foto: Kurir Televizija

Ovim povodom u program iz Njujorka uključio se saradnik Kurir TV, Dejan Jelača, glumca koji uvek ima iscrpne analize. On je ispričao kakve su prve reakcije na odluku suda.

- Ove vesti imamo od juče čim su izašle, tako da ono što jeste – to je optužnica iz Vašingtona i to suđenje počinje, verovatno, 4. marta, dan pre super utorka - rekao je pa objasnio na šta misli:

Dakle, super utorak je u Americi izuzetno važan dan za stranačke izbore, jer se tada najveći broj saveznih država izjašnjava na tim izborima, najviše ljudi glasa. Taj super utorak je po mnogim pokazateljima odlučujući.

Naveo je šta je smatra najinteresantnijim u slučaju bivšeg predsednika Trampa.

- Ali ono što jeste interesantno – to je možda jedina stavka gde se ja slažem sa bivšim predsednikom Trampom – zašto baš sada? Čini mi se da je ovaj proces izrežiran vrlo pametno. Znali smo da će biti optužen po mnogim tačkama, uključujući prekrajanje predsedničkih izbora i malverzacije sa poslovnom dokumentacijom, ali nismo znali da će biti baš sada, kada je uveliko u toku kampanja - rekao je Jelača.

On se upitao kako je moguće da se sve to dešava baš sada.

U trenutku kada se biraju kandidati i za demokratsku i za republikansku stranku, kako je moguće da baš sada, kada su mogli iste optužnice podići i pre dve ili dve i po godine? To je pitanje na koje se slažem sa ljudima koji podržavaju Trampa - kazao je.

06:34

DONALD TRAMP

Sledeće informacije istakao je kao sigurne.

- Ono što je sigurno – ove optužnice i ceo ovaj proces utiču na Trampovu kampanju i popularnost. On je i dalje popularan u republikanskoj stranci, to pokazuju brojevi podrške koju i dalje ima. Ali ono o čemu mediji raspravljaju je njegova popularnost među nezavisnim glasačima, kojima i sam pripadam. Registrovan sam kao nezavisni glasač u Americi. Mnogi visoki funkcioneri republikanske stranke dele istu zabrinutost. Nedavno smo čuli procene koje prenose demokratski CNN i republikanski Fox. Pre tri meseca, prema javnom mišljenju unutar republikanske stranke, Trump je imao podršku od 70 odsto! - rekao je, nastavivši:

Pre dva meseca, ta podrška se spustila na 60 odsto. Mesec dana pre toga, bila je na 56, a prema najnovijim analizama, trenutno je podrška oko 50 odsto! Dakle, jasno je da i dalje uživa veliku popularnost unutar republikanske stranke - oslikao je Jelača-

Međutim, to nije dovoljno. Predsednički izbori su daleko – tek u novembru sledeće godine, preko godinu dana. Trenutna popularnost unutar republikanske stranke nije dovoljna da pobedi na glavnim izborima. Postoji opravdan strah u republikanskoj stranci da bi, ako Tramp bude nominovan, mogao izgubiti izbore u novembru.

Taj strah njegovih suparnika Jelača vidi kao opravdan.

- Nedavno smo videli porast popularnosti tri kandidata republikanske stranke nakon debate prošle nedelje – De Santisa, Niki Hejli i Majk Pens, bivši predsednik Amerike. Predsednički izbori su još daleko, ali očigledno je da sudske optužbe i procesi imaju uticaja na Trampovu kampanju i nominaciju - rekao je Jelača.

Ipak, izbori su daleko, a bivšeg predsednika Donalda Trampa čekaju sudski procesi sledeće godine, i neizvesno je šta će se dešavati u političkim krugovima Amerike.

- Tri sudska procesa su u toku – jedan u Vašingtonu, drugi u Georgiji zbog optužbi o prekrajanju izbora, i treći u Njujorku, planiran za mart sledeće godine, koji se bavi optužbama za finansijske malverzacije i ilegalna plaćanja. Govori se čak i o pripremi pete optužnice u Saveznoj državi Arizoni, sa sličnim scenarijem kao u Georgiji.

Sve ovo će sigurno uticati na Trampovu kampanju i izbore

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

29:40

USIJANJE DANA - 20.01.2020. - DŽON SIMPSON: Da li je TRAMPIZAM izgubio budućnost u SAD i šta čeka Bajdena?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track