SPORAZUM O ŽITU: Rusija prenela Turskoj šta Zapad treba da uradi da bi se obnovio
Foto: EPA/Yuri Kochetkov Pool

SPORAZUM O ŽITU: Rusija prenela Turskoj šta Zapad treba da uradi da bi se obnovio

Planeta -

Naredni neformalni samit ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana biće uskoro održan, predsednici će razmotriti sve pravce partnerstva, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle sastanka sa turskim kolegom Hakanom Fidanom u Moskvi.

"Konstatovali smo dinamičan razvoj bilateralnih odnosa, nastavlja se intenzivan politički dijalog pun poverenja, pre svega na najvišem nivou, između predsednika Putina i Erdogana, koji su u poslednje vreme u redovnom kontaktu“, rekao je on.

Kako je istakao, održano je nekoliko telefonskih razgovora, ličnih susreta, a u bliskoj budućnosti će biti održan još jedan neformalni samit.

Na sastanku sa turskim kolegom Lavrov je skrenuo pažnju na to šta Zapad treba da uradi da bi se obnovio sporazum o žitu. Međutim, Zapad ne želi da pokaže konstruktivan pristup uslovima Ruske Federacije o sporazumu o žitu, samo se daju obećanja.

„Čim pregovori budu rezultirali konkretnim odlukama, istog dana spremni smo da obnovimo i ukrajinski deo žitnog paketa“, naglasio je ministar.

Prema rečima ruskog ministra, razgovarano je i o Putinovoj inicijativi da se prebaci u Tursku milion tona žita po sniženoj ceni za dalju preradu.

Ruski ministar spoljnih poslova je objasnio turskom kolegi i zašto je neprihvatljiva ukrajinska „formula mira“ za Moskvu.

„Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini i oko nje, uključujući i o inicijativi koja je osmišljena da promoviše neprihvatljivu, ultimativnu i očigledno propalu takozvanu formulu mira Zelenskog", rekao je Lavrov, istakavši da se radi sve kako bi se skrenula pažnja sa svakog pokušaja da se obezbedi jednaka, nedeljiva bezbednost koja će sprečiti sukobe u Evropi.

Kurr.rs/Sputnjik

Bonus video:

03:13

EVO KADA SE OČEKUJE PRIMIRJE U UKRAJINI! Đukić o šokantnoj izjavi američkog novinara: Neće biti rata TREĆEG SVETSKOG RATA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track