PUTIN POTVRDIO: Uskoro ću se sresti s mojim drugom Sijem
Foto: Shutterstock

PUTIN POTVRDIO: Uskoro ću se sresti s mojim drugom Sijem

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvrdio je da će susret sa kineskim liderom Si Đinpingom biti održan uskoro.

U razgovoru sa omladinom, koji je danas organizovan povodom početka nove školske godine, ruski predsednik dotakao se mnogih tema, a, odgovarajući na jedno od pitanja, govorio je i o Aziji i Kini.

Tom prilikom, Putin je istakao da je Si Đinping učinio mnogo za razvoj odnosa Pekinga i Moskve.

"On mene naziva svojim drugom, i ja njega sa zadovoljstvom nazivam svojim drugom, jer je to čovek koji čini dosta toga, lično čini mnogo za razvoj rusko-kineskih odnosa", izjavio je Putin.

Kako je dalje naveo, tokom susreta biće reči o velikom broju tema, a lideri će govoriti i o humanitarnoj saradnji.

Putin je istakao i da čitava Azija danas dobija na značaju, jer se radi o kontinentu koji se burno razvija. Samo u Kini i Indiji živi po 1,5 milijarde ljudi u svakoj od njih.

Sve to, kako je objasnio predsednik Ruske Federacije, doprineće tome da se mnogi centri iz drugih delova sveta prebacuju u Aziju.

Podsetimo, "Blumberg" je nedavno pisao da će ruski predsednik vrlo verovatno otputovati u Kinu u oktobru, što bi moglo biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo otkako je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za njegovo hapšenje. Ukoliko se ispostavi da je ta informacija tačna, Putin bi najverovatnije trebalo da poseti Kinu u periodu dok se u Kini bude održavao Forum "Pojas i put".

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track