UKRAJINSKI GENERAL TARNAVSKI TVRDI: Probili smo prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja
Arhivska fotografija, Foto: AP/Libkos

Rat u Ukrajini – 557. dan

UKRAJINSKI GENERAL TARNAVSKI TVRDI: Probili smo prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja

Planeta -

Dva civila su povređena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oštećena je infrastruktura luke.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da ukrajinske snage napreduju u kontraofanzivi, odbacujući tvrdnje zapadnih zvaničnika da sporo zauzimaju teritorije.

Prvi zamenik predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski smatra da postoji veliki rizik od direktnog sukoba između Moskve i NATO-a.

Pad "Surovikinovove linije"

General Oleksandar Tarnavski, koji je predvodio kontraofanzivu na jugu Ukrajine, rekao je za britanski Obzerver da su ukrajinske snage probile prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja, te da očekuju brži napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju odbrane. On tvrdi i da su Rusi uložili najviše resursa u prvu odbrambenu liniju, a tek deo u drugu i treću jer nisu očekivali da će prva ikada pasti.

Dva civila su povređena u Odeskoj oblasti u napadu 25 dronova koje je jutros lansirala Rusija, saopštilo je ukrajinsko vazduhoplovstvo. Oštećena je infrastruktura luke. Kako je navedeno u objavi na Telegramu, ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 22 bespilotne letelice "šahed". Napad je trajao tri i po sata.

Kurir.rs/RTS/Observer/Reuters/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja