URSULA SE SPREMA ZA VELIKI GOVOR: Šefica Evropske komisije sumira mandat, pomenuće Rusiju, Kinu i temu koja se tiče Srbije (VIDEO)
Foto: EPA Stephanie Lecocq

OBRAĆANJE FON DER LAJEN O STANJU Eu naredne nedelje

URSULA SE SPREMA ZA VELIKI GOVOR: Šefica Evropske komisije sumira mandat, pomenuće Rusiju, Kinu i temu koja se tiče Srbije (VIDEO)

Planeta -

Glavne teme govora o stanju EU predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sledeće nedelje u Evropskom parlamentu, pored rata u Ukrajini, biće proširenje i budžetski planovi EU.

Očekuje se da 13. septembra u Strazburu šefica valde EU govori i o migraciji, naporima da se smanji rizik od Kine, konkurentnosti i industrijskoj politici, kao i o veštačkoj inteligenciji, piše danas Politiko.

Briselski portal piše da je Ursula fon der Lajen prethodnog vikenda dugo razgovarala sa ambasadorima članica EU o tome šta bi oni želeli da čuju u njenom četvrtom godišnjem obraćanju.

Rat u Ukrajini, posebno u svetlu njegovog uticaja na budžet EU, biće ključna tema govora predsednice Evropske komisije.

Kako su rekli učesnici sastanka, na agendi će biti i planovi Brisela o korišćenju zamrznute ruske imovine, napori da se pomogne Ukrajini na putu ka članstvu u EU i ka dugororčnom miru.

Istovremeno su baltičke zemlje pozvale da se uvede još jedan paket sankcija Rusiji.

Očekuje se da Ursula fon der Lajen u obraćanuju ponovi da će Evropa podržavati Ukrajinu dokle god bude potrebno.

Na sastanku sa predsednicom Evropske komisije čuli su se i pozivi da se ide dalje sa Komisijinim predlogom reforme Pakta za rast i stabilnost.

Briselski portal piše da se tim Ursule fon der Lajen, kao i svake godine, suočava sa bezbroj želja da se nešto pomene u govoru i da će zato glavni zadatak predsednice Komisije i njenih pisaca govora biti da se fokusiraju na ključne stvari.

Jedan diplomata rekao je da se očekuje da Ursula fon der Lajen, umesto o "velikim" planovima, a s obzirom da su joj ovo poslednji meseci na čelu Komisije, više govori o glavnim postignućima svog mandata.

Govor Ursule fon der Lajen o stanju EU sledeće nedelje biće njen poslednji u ovom mandatu, pred evropske izbore početkom juna 2024.

(Kurir.rs/Beta)

01:49

DA LI ĆE SE NAĆI NEKA ALTERNATIVA ZA IZVOZ ŽITA IZ RUSIJE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track