BAGEROM PROBILI PREČICU KROZ VELIKI KINESKI ZID! Uhapšeni radnici policiji rekli da su samo želeli da dođu do gradilišta (FOTO)
Foto: Youyu Public Security Bureau, Shutterstock

nepopravljivA štetA NANETA spomeniku pod zaštitom UneskA

BAGEROM PROBILI PREČICU KROZ VELIKI KINESKI ZID! Uhapšeni radnici policiji rekli da su samo želeli da dođu do gradilišta (FOTO)

Planeta -

Deo čuvenog Velikog kineskog zida nepovratno je oštećen kada su radnici u centralnoj kineskoj pokrajinii Šansi bagerom prokopali rupu kroz njega!

Kako prenosi BBC, radnici su želeli da naprave prečicu kako bi što pre došli do gradilišta.

Policija je saopštila da je uhapsila dvoje radnika, muškarca (38) i ženu (55). Istraga će utvrditi okolnosti koje su dovele do nanošenja nepopravljive štete na spomeniku kulture koji je pod zaštitom Uneska još od 1987. godine. U pitanju je jedan od najpoznatijih svetskih spomenika koji godišnje privlači na stotine hiljada turista iz celog sveta.

Uhapšeni su osumnjičeni da su pomoću bagera proširili već postojeću rupu u 32. Velikom zidu u oblasti Joju, a koji je deo Velikog zida dinastije Ming. Radi se o spomeniku koji je kategorisan kao istorijski i kulturni spomenik i zaštićen je zakonima na nivou pokrajine.

- Hteli su da skrate sebi put do gradilišta - saopštila je policija.

Kineski Zid
foto: Youyu Public Security Bureau, Shutterstock

Naneta je nepopravljiva šteta integritetu Velikog zida dinastije Ming i narušena je bezbednost kulturnih relikvija, naveli su nadležni.

Policija je obaveštenje o uništavanju dela Velikog kineskog zida i o velikoj rupi koja se pojavila dobila 24. avgusta. Oštećeni deo zida potiče iz perioda dinastije Ming, koja je vladala od 1368. do 1644. godine. Nalazi se nedaleko od dobro očuvane kule koja je služila za osmatranje.

Kineski Zid
foto: Youyu Public Security Bureau

Kineske vlasti su, kako prenosi CNN, poslednjih godina pojačale napore da se ovaj spomenik sačuva od sve češćeg vandalizma. Pre dve godine troje turista je uhapšeno i kažnjeno visokim novčanim kaznama jer su oštrim predmetom urezivali svoja imena u deo zida.

Kineski Zid
foto: Youyu Public Security Bureau

Iste godine dvoje stranih turista je udaljeno od zida jer su pokušali da uđu u zaštićeni dao spomenika koji nije otvoren za posete.

Delovi najpoznatijeg kineskog istorijskog spomenika tokom poslednjih decenija su oštećeni ili uništeni, naročito u ruralnim udaljenim oblastima.

U izveštaju iz 2016. godine dnevnik Bejdžing tajmes je preneo da je više od 30 odsto Velikog zida dinastije Ming u potpunosti nestalo i da se samo osam odsto građevine može smatrati dobro očuvanim.

(Kurir.rs/BBC/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track