PUNO POZDRAVA OD HIMARSA: Objavljen snimak uništavanja ogromnog skladišta municije za ruske helikoptere (VIDEO)
Foto: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

PUNO POZDRAVA OD HIMARSA: Objavljen snimak uništavanja ogromnog skladišta municije za ruske helikoptere (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska vojska u sredu je objavila video uništavanja onoga za šta su rekli da je ogromno skladište municije za ruske helikoptere Ka-52 nedaleko od Bahmuta.

Na vazdušnim snimcima koje su ukrajinske specijalne snage podelile na Telegramu, vidi se pet kamiona kraj nekoliko manjih zgrada smeštenih uz jezero, a snimak je dovoljno jasan da se čak razaznaje i jedan vojnik koji prebacuje neke stvari iz jednog kamiona u drugi.

Za nekoliko sekundi snažna eksplozija razara dva kamiona, a potom sledi još nekoliko. Za nekoliko trenutaka čitavo područje je razoreno.

„Puno pozdrava od HIMARS-a“, piše uz video koji su ukrajinske snage objavile na društvenoj mreži X (nekadašnjem Tviteru).

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane kazalo je da se udar dogodio u selu Mironivskiju koje se nalazi na granici Luganske i Donjecke oblasti.

Područje je oko 25 kilometara udaljeno od Bahmuta gde ukrajinske trupe ostvaruju napredak poslednjih dana, prema izveštajima američkog Instituta za proučavanje rata.

Prema ukrajinskim specijalnim snagama, oficiri za izviđanje primetili su to područje i koordinate prosledili artiljerijskom timu.

Razoreno mesto služilo je kao skladište za projektile „9M127 Vikhr“, koje koriste ruski Ka-50 i Ka-52 helikopteri, navedeno je u saopštenju ukrajinskog ministarstva, ali ne može se utvrditi šta se tačno tamo nalazilo niti koje su rakete korišćene u napadu.

Projektili „Vikhr“ na lasersko navođenje, kad su ispaljeni ih helikoptera, mogu da putuju do osam kilometara i vrlo su korisni protiv teških oklopnjaka.

Helikopter Ka-52, poznat i kao „putinov lešinar“, smatra se jednim od najmoćnijih helikoptera na svetu. Na početku ukrajinske kontraofanzive te letelice su nanele veliku štetu ukrajinskim oklopnjacima.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track