ZELENSKI SADA IMA ORUŽJE KOJE ĆE POSTATI PUTINOVA NOĆNA MORA: Pogađa metu na 700 kilometara, ali dve stvari su ostaju MISTERIJA
Foto: AP Evgeniy Maloletka, AP Sergei Guneyev, AP

jačaju

ZELENSKI SADA IMA ORUŽJE KOJE ĆE POSTATI PUTINOVA NOĆNA MORA: Pogađa metu na 700 kilometara, ali dve stvari su ostaju MISTERIJA

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je u prošli četvrtak izveštaje da je njegova zemlja razvila sopstveno oružje dugog dometa.

- Uspešna upotreba našeg dalekometnog oružja: meta je pogođena na 700 kilometara - rekao je Zelenski tokom konferencijskog poziva sa kijevskim zvaničnicima.

Saveznici Ukrajine u NATO-u bili su ključni u opremanju vojske Zelenskog tokom njenog rata protiv snaga ruskog predsednika Vladimira Putina, ali uglavnom nisu bili voljni da obezbede oružje dugog dometa.

Analitičari spekulišu da je oklevanje da se Кijevu obezbedi takvo oružje posledica straha od eskalacije ukoliko dođe napada na rusku teritoriju oružja koje je isporučio Zapad. Ruski zvaničnici su takođe upozorili da će Moskva smatrati obezbeđivanje oružja dužeg dometa "crvenom linijom".

Zelenski, Ostrvo Zmija
foto: Printscreen Twitter

Ranije ove godine, Velika Britanija je postala prva zemlja koja je Ukrajini obezbedila rakete većeg dometa u obliku projektila "storm šedou". Francuska je u julu objavila da će Кijevu poslati desetine raketa SCALP, koje su francuska verzija britanskih projektila. Obe verzije imaju domet od oko 200 kilometara.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su vršili pritisak na Ameriku da pošalje vojni taktički raketni sistem (ATACMS) koji ima domet od 300 km. Navodno je administracija Džoa Bajdena razmatrala slanje ovih sistema balističkih raketa zemlja-zemlja u Кijev, ali još nije odobrila taj potez, podseća "Njuzvik".

- NATO oružje je bolje, ali ga imamo manje. A ako je manje, onda bi trebalo da postoji barem ravnoteža u dometu. To nam nedostaje - Zelenski tokom na Aspenskom bezbednosnom forumu 21. jula.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

Sasvim je moguće da je Zelenski, kada je govorio o meti koja se nalazi na udaljenosti od 700 km, imao u vidu nedavni napad na aerodrom u ruskoj oblasti Pskov, udaljenoj baš oko 700 kilometara od ukrajinske granice.

Taj napad je Rusiju koštao najmanje četiri Il-76. aviona, koji su veoma vredni za Moskvu niske stope njihove proizvodnje. Ako se govori o sredstvima kojima je izvršen napad, onda se možda može isključiti raketa Neptun sa spiska sredstava kojima bi se mogao zadati takav udarac, piše "Euroasia times". Protivbrodska raketa R-360 Neptun modifikovana za kopneni napad, prema dostupnim podacima, ima domet do 400 km.

Shodno tome, preostaju bespilotne letelice. Ali u ovom slučaju može postojati mnogo verzija, čija se autentičnost ne može proveriti.

Кonkretno, u zapadnim medijima je ranije preneto da Ukrajina već radi na stvaranju šest tipova dronova koji mogu imati domet od 1.000 kilometara. Ali ako se gledaju podaci iz otvorenih izvora, mogu se pronaći informacije o samo dva poznata tipa dronova sa takvim dometom: bespilotna letelica "biver", koja je korišćena za napad na objekte u Moskvi, i tzv. "morok“ (mračni duh), o kojem je "Ekonomist" nedavno pisao". Ostala četiri modela i dalje ostaju misterija.

Rusi već objavljuju sopstvene pretpostavke o taktičko-tehničkim karakteristikama ukrajinskog drona "dabar". Кonkretno, prema pretpostavkama Rusa, domet ove bespilotne letelice je 700-1.000 km, može da nosi bojevu glavu težine 20 kg i sposoban je da menja visinu kako bi prošao zone protivvazdušne odbrane i promenio mete. Ako se ove procene pokažu tačnim, to može značiti da su ukrajinski dizajneri uspeli da stvore dalekometni kamikaza dron koji je napredniji od "šaheda" iranske proizvodnje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track