"PUTINE, DOĐI, NEĆU TE UHAPSITI": Brazilski predsednik preuzeo predsedavanje G20 i odmah najavio "atmosferu mira" na samitu u Riju
Foto: AP Mikhail Metzel, EPA Pib Handout

LULA DA silva se oglasio o haškoj poternici za šefom kremlja

"PUTINE, DOĐI, NEĆU TE UHAPSITI": Brazilski predsednik preuzeo predsedavanje G20 i odmah najavio "atmosferu mira" na samitu u Riju

Planeta -

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da ruski predsednik Vladimir Putin može da prisustvuje samitu G20 naredne godine u Rio de Žaneiru bez straha od hapšenja.

Gardijan prenosi da je Lula na ovogodišnjem samitu u Nju Delhiju rekao je da bi ruski predsednik bio dobrodošao da prisustvuje događaju zakazanom za novembar 2024.

- Ono što mogu da vam kažem je da, ako budem bio predsednik Brazila i ako on dođe u Brazil, nema razloga da bude uhapšen - rekao je Lula da Silva.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i indijski premijer Narendra Modi
Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i indijski premijer Narendra Modifoto: EPA Pib Handout

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za Putinovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina u martu 2023, nešto više od godinu dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Metzel

Kao potpisnik Rimskog statuta, Brazil je obavezan da sarađuje sa istragama i aktivnostima Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Lula je, međutim, ukazao da će Putin biti dobrodošao na samit u Riju, gde će posetioci, kako je rekao, naići na "atmosferu mira".

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track