DEČAKU AMPUTIRALI RUKE I NOGE DA MU SPASU ŽIVOT: Dobio temperaturu, počeo da povraća, a onda OTKRIVEN UŽAS koji se širi telom
Foto: GoFundMe

porodica skrhana

DEČAKU AMPUTIRALI RUKE I NOGE DA MU SPASU ŽIVOT: Dobio temperaturu, počeo da povraća, a onda OTKRIVEN UŽAS koji se širi telom

Planeta -

Matijasu Uribeu (14) iz Tenesija amputirane su ruke i noge nakon što je dobio smrtonosnu bakterijsku infekciju.

Dečak je sredinom juna dobio jaku groznicu praćenu mučninom i povraćanjem, a nekoliko dana kasnije hitno je prebačen u dečiju bolnicu zbog srčanog zastoja. Dijagnostikovana mu je upala pluća i streptokokni sindrom toksičnog šoka zbog čega su organi počeli da mu otkazuju.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) streptokokni sindrom toksičnog šoka definiše kao retku bakterijsku infekciju koja rezultira septičkim šokom i zatajenjem organa, a potencijalno i smrću. ECMO uređaj omogućio je pumpanje krvi izvan Matijasovog tela što je pomoglo srcu i plućima da zacele, ali doktori su morali da mu amputiraju noge i ruke jer je dotok krvi u organe bio ugrožen.

- Ponekad kad obolite od gripa to vas pripremi za bakterijsku infekciju. Većina dece čak ni tad ne bude bolesna kao Matijas. Kod dece je to stanje izuzetno retko - rekla je Ketrin Bojl iz dečije bolnice Vanderbilt.

Na GoFundMe stranici prikupljeno je 243.000 dolara od ciljanog iznosa od 500.000. Navodi se da je dečak 12. jula skinut sa ECMO terapije nakon što je stanje počelo da mu se popravlja, a trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi dečije bolnice. Roditelji su 21. jula doneli tešku odluku o amputaciji udova.

- ECMO mu je spasio život spasivši njegove organe, međutim, njegovi ekstremiteti nisu primali dovoljno krvi. Nakon razgovora s lekarskim timom i iscrpljivanja svih opcija, doneli smo tešku odluku da mu se amputiraju noge ispod kolena i ruke ispod zglobova - rekli su roditelji.

Matijasova porodica se nada da će njihov sin, koji je trčao kros i igrao fudbal, uskoro moći da napusti bolnicu sa novim protetskim udovima.

- Rekao sam mu da ćemo biti njegove ruke i noge dok sve ovo ne rešimo - navodi njegov otac Edgar Uribe.

Skrhani roditelji opisali su svog sina kao borca nesalomivog duha i srca punog ljubavi. Voleo je da svira klavir.

Matijas, kako kažu, želi da pohađa MIT kako bi mogao da pozitivno utiče na svet.

(Kurir.rs/Jutarnji/Sportskeeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track