MUŠKARAC PREMINUO NAKON ŠTO 10 DANA NIJE MOGAO DA OBAVI NUŽDU: Jedva došao u bolnicu, nisu uspeli da ga spasu, sve pošlo po zlu
Foto: Profimedia

užas

MUŠKARAC PREMINUO NAKON ŠTO 10 DANA NIJE MOGAO DA OBAVI NUŽDU: Jedva došao u bolnicu, nisu uspeli da ga spasu, sve pošlo po zlu

Planeta -

Neimenovani penzioner iz Velike Britanije preminuo je od posledica srčanog zastoja nakon što je više od nedelju dana patio od zatvora.

Muškarac je došao u hitnu pomoć sa bolovima u grudima odnosno mučninom i jakom potrebom da ode u toalet. Doktor Ravdi Rivs Rojs rekao je lokalnim medijima da pacijent nije mogao da obavi veliku nuždu između sedam i 10 dana.

Rezultati elektrokardiograma su se vratili u normalu, ali je pacijentov otkucaj srca bio ubrzan i neprestano se znojio. Pošto je imao istoriju srčanih problema, Rojs je rekao da nije preporučljivo da mu daje rektalni klistir, kako je želeo, jer ponekad sredstva za klistiranje mogu izazvati neželjene efekte opasne po život.

Lekar je ohrabrio pacijenta da uzima lekove koji će mu pomoći da se oslobodi zatvora, međutim, to nije dalo željeni efekat tako da mu je povećao dozu i zamolio ga da ustane iz kreveta i pokuša da se kreće. Rojs je napustio pacijenta i planirao da se vrati za nekoliko sati da proveri kako napreduje. Međutim, za to vreme, pacijent je toliko insistirao da ga klistiraju da je drugi lekar na kraju obavio proceduru.

Rojs je potom obavešten da je pacijent navodno doživeo fatalni srčani udar.

Prema rečima lekara, doživeo je zastoj srca zbog izbacivanja fekalne materije tako brzo da je stimulisala vagusni nerv i izazvala nagli pad krvnog pritiska.

Uprkos pokušajima reanimacije u trajanju od 30 minuta muškarac je preminuo.

Doktorka Filipa Кej, lekar opšte prakse koja nije povezana sa slučajem, rekla je da jaka opstiipacija i stalno naprezanje mogu dovesti do problema kao što je rektalni prolaps - kada rektum sklizne u anus.

- To bi moglo dovesti do opstrukcije creva koja je opasna po život i povezana je sa kardiovaskularnim oboljenjima i moždanim udarom. Pražnjenje creva stimuliše vagusni nerv tako da tehnički može da snizi vaš krvni pritisak - navela je Kej.

Naglo smanjenje je potencijalno opasno jer može značiti da srce, mozak ili drugi organi nemaju dovoljan protok krvi. To prema navodima Nacionalnog instituta za zdravlje dovodi pacijente u povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

(Kurir.rs/Sun)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track