NA IVICI EKSPLOZIJE NASILJA: Demonstranti opkolili zgradu vlade u Jerevanu, gađaju policiju i traže ostavku Pašinjana (VIDEO)
Foto: Foto: Twitter/Conflict News

NA IVICI EKSPLOZIJE NASILJA: Demonstranti opkolili zgradu vlade u Jerevanu, gađaju policiju i traže ostavku Pašinjana (VIDEO)

Planeta -

Napetost na centralnom trgu u Jerevanu raste, i okupljeni traže da premijer Jermenije Nikol Pašinjan podnese ostavku. Demonstranti takođe policajce gađaju flašama.

S vremena na vreme se čuju pozivi da se upadne u zgradu Vlade.

Generalno, situacija u gradu je za sada mirna, i napetost se oseća samo na centralnim ulicama.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je danas popodne objavilo početak "lokalnih antiterorističkih mera" za uspostavljanje ustavnog poretka u Nagorno-Karabahu.

Baku je naveo da su na meti položaji Oružanih snaga Jermenije, ali civilno stanovništvo i infrastrukturni objekti nisu ugroženi.

U Jerevanu su, pak, naglasili da republička vojska nema nikakve jedinice ni opremu u Karabahu.

Pašinjan je nazvao neprihvatljivim pokušaje da se Jermenija uključi u vojnu eskalaciju i rekao da bi ruske mirovne snage i međunarodna zajednica trebalo da preduzmu akciju.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je uznemirenost zbog eskalacije i pozvalo strane da se vrate na diplomatsko rešenje.

U jesen 2020. došlo je do vojne konfrontacije oko Nagorno-Karabaha, što je završeno sklapanjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je prepustila Bakuu regione Kelbajar, Lačin i Agdam.

Ruske mirovne snage bile su stacionirane u regionu. Kasnije su Baku i Jerevan, uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije, počeli da razgovaraju o budućem mirovnom sporazumu.

U aprilu 2023. godine azerbejdžanski graničari su uspostavili kontrolni punkt na granici sa Jermenijom – na putu u koridoru Lačin, koji vodi do Stepanakerta.

Jerevan je objavio da je Azerbejdžan grubo prekršio mirovne sporazume iz 2020.

Pašinjan je krajem maja najavio spremnost da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, odnosno zajedno sa Karabahom.

Azerbejdžanski lider Ilham Alijev je tada odgovorio da bi mirovni sporazum mogao biti potpisan u bliskoj budućnosti ako se stav Jermenije ne promeni.

(Kurir.rs/RIA Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track