NAGORNO-KARABAH POLAŽE ORUŽJE PRED AZERIMA: Jermenski premijer Pašinjan kaže da nije učestvovao u dogovoru o prekidu vatre (VIDEO)
Foto: EPA/ARMENIAN PRIME MINISTER PRESS

PORUKA IZ JEREVANA

NAGORNO-KARABAH POLAŽE ORUŽJE PRED AZERIMA: Jermenski premijer Pašinjan kaže da nije učestvovao u dogovoru o prekidu vatre (VIDEO)

Planeta -

U Nagorno-Karabahu za danas je najavljen prekid vatre pošto su jermenski separatisti pristali da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji ove teritorije u sastav Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da će snage u Karabahu biti razoružane i da će primirje stupiti na snagu pre održavanja prvih pregovora o spornoj enklavi.

Predsedništvo je potvrdilo da će sutra biti održani pregovori u azerbejdžanskom gradu Jevlahu, manje od 24 sata nakon pokretanja velike vojne operacije za "reintegraciju" regiona.

Nagorno-Karabah
foto: Fifg / Alamy / Alamy / Profimedia

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da njegova zemlja "nije učestvovala" u izradi sporazuma o prekidu vatre.

- Primili smo k znanju odluku vlasti u Karabahu da prekinu neprijateljstva i polože oružje. Veoma je važno da borbe prestanu - rekao je on na televiziji, dodajući da Jermenija više nema vojne jedinice u regionu od avgusta 2021.

Nagorno-Karabah
foto: Shutterstock

Planinska oblast Nagorno-Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast.

Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track