ANTONOV BESAN NA AMERIKU ZBOG JERMENIJE: Vašington da se uzdrži od veštačkog jačanja antiruskih osećanja (FOTO)
Foto: AP /Alexander Zemlianichenko

REAKCIJA AMBASADORA NA IZJAVU IZ STEJT DEPARTMENTA

ANTONOV BESAN NA AMERIKU ZBOG JERMENIJE: Vašington da se uzdrži od veštačkog jačanja antiruskih osećanja (FOTO)

Planeta -

Moskva i Vašington razmenili su međusobne optužbe za destabilizovanje situacije na južnom Kavkazu, pošto je Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD, reagovao na izjavu iz Stejt departmenta u vezi sa situacijom u Nagorno-Karabahu.

- Tražimo od Vašingtonada se uzdrži od izuzetno opasnih reči i dela koja vode veštačkom jačanju antiruskih osećaja u Jermeniji - naveo je Antonov danas na Telegramu.

Euraktiv navodi da je ovaj komentar Antonova usledio nakon što je Metju Miler, portparol Stejt departmenta, dan ranije ocenio da se Rusija pokazala kao nepouzdan partner pošto je Jermenija optužila Moskvu zbog toga što nije intervenisala prošle nedelje kada su azerbejdžanske snage zauzele Nagorno-Karabah.

Nagorno-Karabah
foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Navodi se da se Jermenija još od raspada Sovjetskog saveza oslanjala na bezbednosno partnerstvo sa Moskvom, ali da su odnosi između dve zemlje znatno pogoršani nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

- Ne mislim da je Rusija pokazala nije bezbednosni partner na kojem je moguće osloniti se - kazao je Miler u ponedeljak.

Nagorno-Karabah
foto: Foto: Youtube/Radio Free Europe/Radio Liberty

Euraktiv navodi da su hiljade etničkih Jermena istog dana pobegle iz regiona Nagorno-Karabaha koji nije priznavao vlast Bakua nakon što su njihovi borci poraženi u prošlonedeljnoj munjevitoj vojnoj operaciji azerbejdžanske vojske.

(Kurir.rs/Euractiv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track