"AZERBEJDŽAN ISKORISTIO RAT U UKRAJINI ZA NAPAD NA NAGORNO-KARABAH!" Analitičar: Jermeniju koštao i latentni sukob sa Rusijom?
Foto: AP/Gaiane Yenokian, EPA/Narek Aleksanyan, Kurir Televizija

egzodus

"AZERBEJDŽAN ISKORISTIO RAT U UKRAJINI ZA NAPAD NA NAGORNO-KARABAH!" Analitičar: Jermeniju koštao i latentni sukob sa Rusijom?

Planeta -

Povodom bekstva skoro 30.000 ljudi iz Nagorno - Karabaha za Jermeniju, u jutarnjem programu Kurir televizije gostovli su Slobodan Dimitrijeivć, predsednik srpsko-ruskog bratstva i Nikola Perišić, istraživač Centra za društvena istraživanja.

Nikola Perišić
foto: Kurir Televizija

- Rusija je bila garant mira koji je uspostavljen posle 2020. nakon najtežih sukoba od devedeseti na tom prostoru. Rusija ima različite unitrašnje izazove sa kojima se suočava, pre svega ovo što se dešava u Ukrajini već više od godinu i po dana. To je na neki način Azerbejdžan iskoristio. Azerbejdžan je stekao jednu uglednu poziciju u međunarodnim odnosima. Ima pre svega dobre odnose sa Turskom, a i sa Rusijom i sa zapadnim državama postoji određena saradnja - rekao je Perišić.

Ocenio je da razliku od Azerbejdžana, Jermenie nije u tako povoljnoj geoolitičkoj poziciji:

01:40

AZERBEJDŽAN ISKORISTIO RAT U UKRAJINI ZA NAPAD NA NAGORNO-KARABAH? Analitičar: Jermenija je u latentnom sukobu sa Rusijom

- S druge strane Jermenija je u problemu što se tiče te geopolitičke situacije. Premijer Pašijan je zaokrenuo politku i želi da se približi zapadnim državama i postoji jedna vrsta latentnog sukoba sa Rusijom. Jermenija je dakle bila ugrožena u ovoj situaciji jer nije imala podršku u međunarodnim odnosima. Možemo govoriti o nekoj vrsti etničkog čišćenja i čini se da Azerbejdžan sad ima potpunu kontrolu nad tim područjem.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:03

JERMENIJA NE TRPI POSLEDICE ZATO ŠTO NIJE UVELA SANKCIJE RUSIJI Šahrimanjan objasnila da stanovništvo brine JEDNA DRUGA STVAR!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track