KREĆE RAT KARTELA! Komandosi upali u brod s kokainom od 500 miliona €, kolumbijsku robu čekali ALBANCI i pola Evrope, traže KRIVCA
Foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

IRSKI VOJNI RENDŽERI U ATLANTiku OTKRILI više od 2,2 TONE DROGE

KREĆE RAT KARTELA! Komandosi upali u brod s kokainom od 500 miliona €, kolumbijsku robu čekali ALBANCI i pola Evrope, traže KRIVCA

Planeta -

Irske vlasti se spremaju za izbijanje krvoprolića između narko-kartela nakon što su specijalne jedinice vojske ove zemlje izvele najveću zaplenu droge u istoriji Irske, pošto su komandosi upali na teretni brod koji je preko Atlantskog okeana prevozio kokain vredan pola milijarde evra!

Britanski Dejli mejl navodi da istražitelji veruju da su u krijumčarenje ovolike količine droge bili, između ostalih, uključeni opasni kolumbijski Zalivski klan (Clan del Golfo), ceo konzorcijum narko-bandi iz Evrope na čelu s Albancima i irski kartel Kinahan, a sada će svi tražiti krivca za ovaj debakl.

Veruje se da je celom operacijom upravljano iz Dubaija.

Sve je počelo tako što je 192 metra dugi teretni brod "MV Metju" 18. avgusta krenuo iz južnog dela Karipskog mora kako bi pokupio kokain u Gvajani.

Prošlog petka 22. septembra irske vlasti su na osnovu obaveštajnih podataka poslale vojne rendžere da presretnu brod za koji se sumnjalo da prevozi drogu.

Istog dana, mali ribarski brod "Kaslmor" kupljen je u irskom primorskom gradu Kasltaunberu u okrugu Kork i te večeri je isplovio.

U nedelju se "Kaslmor", za koji su vlasti verovale da je poslužio za pretovar droge sa "MV Metju", nasukao na peščani sprud kod Blekvotera u okrugu Veksford.

Irska, zaplena kokaina, brod
foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

U ponedeljak rano ujutru irska Obalska straža spasila je sa ribarskog broda dvojicu mornara, koji su kasnije uhapšeni, a osoblje "MV Metju", koji je imao probleme sa motorom tokom celog vikenda, uspelo je da ponovo pokrene teretni brod.

Međutim, kapetan tog broda je tom prilikom povređen i helikopterom Obalske straže je uveče prebačen u bolnicu.

U utorak 26. septembra "MV Metju" krenuo je ka irskoj luci Kork kako bi zamenio delove oštećenih motora, kada je osoblje shvatilo da ih vlasti prate.

Irska, zaplena kokaina, brod
foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Umesto da poslušaju naredbu komandosa sa broda irske vojske "LE Vilijam Batler Jits" i stanu, osoblje je promnenilo kurs teretnog broda u pokušaju napuste irske teritorijalne vode i uđu u međunarodne.

Komandosi su ispaili hice upozorenja i pošto zbog lošeg vremena nisu mogli da pristanu uz teretni brod, na njega su se spustili konopcima iz helikoptera.

Nakon što su teretni brod stavili pod svoju kontrolu, irski vojni specijalci su ga odvezli u luku Kork gde su policijski istražitelji otkrili na njemu dve i po tone (2.253 kilograma) kokaina vrednog 500 miliona evra.

Irska, zaplena kokaina, brod
foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Na teretnom brodu su uhapšeni Britanac, tri Ukrajinca i dva Iranca od kojih je jedan bio kapetan.

Izvor blizak istrazi izjavio je za irski San da narko-kartle Kinahan ne bi bio sposoban da sam izvede krijumčarenje ovoliko velike količine droge.

- Tu bi moglo da bude umešano i do 20 kriminalnih organizacija - naveo je izvor.

Irska, zaplena kokaina, brod
foto: Niall Carson / PA Images / Profimedia

Irski zvaničnici veruju da je sa ribarskog broda "Kaslmor", u koji je pretovaren deo kokaina sa "MV Metju", u more bačena upakovana droge vredna milione evra.

Lokalci iz okruga Veksford su odmah nakon što se to pročulo počeli da se okupljaju na plažama u nadi da će pronaći narkotike koje voda izbaci.

"MV Metju" je nakon pretovarivanja dela kokaina na "Kaslmor" trebalo da nastavi putovanje i izbacuje drogu kod obala Velike Britanije i zemalja članica Evropske unije.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track