VELIKO OTKRIĆE JAPANSKIH NAUČNIKA: Uspešno testirali lek koji stimuliše rast novih zuba! OSTAO JOŠ SAMO JEDAN KORAK
Foto: Shutterstock

revolucija

VELIKO OTKRIĆE JAPANSKIH NAUČNIKA: Uspešno testirali lek koji stimuliše rast novih zuba! OSTAO JOŠ SAMO JEDAN KORAK

Planeta -

Tim japanskih naučnika sprema se za klinička ispitivanja leka koji će navodno stimulisati rast novih zuba!

Farmaceutska kompanija Torengem Biofarma, koju finansira Univerzitet u Kjotu, uspešno je ispitala revolucionarni lek na miševima 2018. godine kad su pokrenuli rast novih zuba kod tih glodara.

Većina ljudi, objašnjavaju naučnici, ima uz mlečne i stalne zube takozvane zubne pupoljke koji imaju potencijal da postanu novi zubi, ali se obično ne razvijaju i na kraju nestaju.

Tim naučnika kreirao je lek zasnovan na antitelima koja inhibiraju protein za potiskivanje rasta zuba. Lek stimuliše rast zubnih pupoljaka.

NOVI RAST ZUBA

Lek su uspešno isprobali na miševima, a onda i na tvorovima koji takođe imaju mlečne i stalne zube nalik ljudima. Kliničke testove na ljudima započeće u julu 2024. godine dok će godinu dana kasnije lek probati i na deci od 2 do 6 godina koja pate od anodontije.

Naučnici se nadaju da će u skoroj budućnosti lek moći da se koristi kako bi se pokrenuo novi rast zuba kod ljudi koji su svoje zube izgubili zbog različitih kvarova.

- Zubi koji nedostaju tokom razvoja dece mogu uticati na razvoj vilice. Nadamo se da će naš lek biti ključ za rešavanje tog problema - rekao je osnivač kompanije i šef zubne hirurgije bolnice Kitano u Osaki Kacu Takahaš.

(Kurir.rs/Telegraf/Japan times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track