ŠOLC ZABRINUT ZBOG MIGRANATA, SPREMAJU SE OŠTRE MERE? "U Nemačku dolazi previše izbeglica" - evo šta je za njega NEPRIHVATLJIVO
Foto: Foto: Youtube/Face the Nation

ŠOLC ZABRINUT ZBOG MIGRANATA, SPREMAJU SE OŠTRE MERE? "U Nemačku dolazi previše izbeglica" - evo šta je za njega NEPRIHVATLJIVO

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc uključio se u subotu u debatu o ilegalnim migracijama u Nemačku, rekavši da je neophodno smanjiti broj izbeglica.

"U ovom trenutku, broj izbeglica koje dolaze u Nemačku je prevelik", rekao je Šolc u intervjuu medijskoj kući RND.

On smatra da je neprihvatljivo da većina izbeglica dolazi u Nemačku, a da prethodno nisu registrovani u nekoj od zemalja Evropske unije.

"Definitivno, situacija ne sme da ostane kao do sada. Više od 70 odsto izbeglica koje dolaze u Nemačku nije bilo prethodno registrovano, iako su sve prošle kroz neku od zemalja EU", rekao je Šolc.

Od mera koje je savezna vlada do sada preduzela da smanji priliv izbeglica, Šolc je naveo "punu podršku" boljoj bezbednosti spoljnih granica EU i uvođenju šengenskih graničnih kontrola prema Švajcarskoj i Češkoj.

Vlada je takođe, kako je rekao Šolc, Gruziju i Moldaviju, iz kojih dolazi značajan broj azilanata, proglasila za bezbedne zemlje, što omogućava brz povratak građana ovih zemalja u zemlje porekla.

Sa Poljskom je dogovoren i stroži režim granične kontrole.

"Nadam se da će ove mere doprineti smanjenju broja izbeglica“, rekao je Šolc.

On je obećao predstavnicima gradova i opština koji već mesecima alarmiraju zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta za novopridošle izbeglice i najavio vanredni sastanak na kome bi trebalo da se razgovara o logističkim problemima smeštaja.

Šolc je, uprkos razlikama u mišljenjima unutar njegove koalicione vlade koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali, rekao da je njegova vlada potpuno jedinstvena u stavu da se iregularne migracije u Evropsku uniju moraju zaustaviti.

Lider opozicije, predsednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merc predložio je u subotu kancelaru Šolcu punu saradnju u rešavanju problema prevelikog broja izbeglica.

"Hajde da sednemo posle 8. oktobra da brzo rešimo ovaj problem koji muči Nemačku", rekao je Merc, misleći na izbore u saveznim državama Hesen i Bavarska sledeće nedelje.

Za prvih osam meseci više od 200.000 ljudi zatražilo je azil u Nemačkoj, što je povećanje od preko 70 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track