PRVI PUT U ISTORIJI! Haos u Predstavničkom domu Kongresa, smenjen predsedavajući, glasanje tražio republikanac odan Trampu (VIDEO)
Foto: Stefani Reynolds / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia, SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, AP J Scott Applewhite

SUKOB U VLADAJUĆOJ VEĆINI

PRVI PUT U ISTORIJI! Haos u Predstavničkom domu Kongresa, smenjen predsedavajući, glasanje tražio republikanac odan Trampu (VIDEO)

Planeta -

Članovi Predstavničkog doma američkog Kongresa u utorak su izglasali smenu predsedavajućeg, prvi put u američkoj istoriji.

Glas Amerike navodi da je time sukob u Republikanskoj partiji doveo do novog haosa u Kongresu, samo nekoliko dana nakon što je izbegnuto delimično zatvaranje vlade.

Kapitol Hil
foto: AP Mark Schiefelbein

Za smenu republikanca Kevina Mekartija glasalo je 216 članova donjeg doma Kongresa, od kojih 208 demokrata i 8 republikanaca, dok je 210 bilo protiv. Za odluku o Mekartijevoj smeni bila je potrebna prosta većina od 435 članova Predstavničkog doma koji kontrolišu republikanci, 221 naprema 212 demokrata.

Kevin Mekarti
Kevin Mekartifoto: AP J Scott Applewhite

Pripadnik desničarskog krila Republikanske partije u donjem domu američkog Kongresa Met Gec, koji je lojalan bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, u ponedeljak je podneo zahtev za glasanje o Mekartijevoj smeni, pošto predsedavajući nije uspeo da prošle nedelje usvoji zakonski predlog o finansiranju vlade koji bi sadržavao konzervativne prioritete.

Met Gec
Met Gecfoto: AP

Mekarti je na konferenciji za novinare, posle glasanja o smeni, rekao da ne planira ponovo da se kandiduje za predsedavajućeg. Poručio je da ne žali zbog odluka koje su dovele do njegove smene.

Donald Trump
foto: AP Seth Wenig

Još nije poznato ko bi mogao da zameni Mekartija, a kao kandidati se pominju ostali republikanski lideri kao što su Stiv Skalis i Tom Emer. Za vršioca dužnosti predsedavajućeg izabran je Patrik Mekhenri, republikanac iz Severne Karoline.

Predstavnički dom će biti bez predsedavajućeg najmanje nedelju. Više republikanaca navelo je da planiraju da o mogućem Mekartijevom nasledniku razgovaraju 10. oktobra, dok je glasanje planirano za dan kasnije.

(Kurir.rs/Glas Amerike)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track