Davalac sperme s naslednom bolešću otac 43 deteta?!
Foto: Reuters

Ćutao

Davalac sperme s naslednom bolešću otac 43 deteta?!

Planeta -
Pre otkrića da boluje od neurofibromitoze 1 oplođeno je 40 žena u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj

KOPENHAGEN - Danska će pooštriti propise za rad banki sperme i klinika za veštačku oplodnju, nakon što jedna banka sperme nije odgovarajuće reagovala kada je otkriveno da jedan od davalaca boluje od opasne nasledne bolesti, prenose danski mediji.

Banka sperme Nordisk kriobank dobila je informaciju da jedan od njihovih davalaca možda boluje od neurofibromitoze tip 1 (NF1), ali su i posle toga njegovom spermom oplođene dve žene u Danskoj, pri čemu je jedno od rođene dece nasledilo NF1.

Inače, pre otkrivanja da boluje od NF1, spermom ovog davaoca oplođeno je oko 40 žena u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj, a od tog broja samo u Danskoj se rodilo najmanje devetoro dece sa ovim ozbiljnim i nepredvidivim oboljenjem.

Zbog toga je Danska uprava za zdravlje dobila nalog da pooštri kontrolu procedura u bankama sperme i klinikama za oplodnju, a odlučeno je i da će od sada spermom jednog davaoca moći da se oplodi najviše 12 žena u Danskoj, umesto 25, kako je bilo do sada.

Banke sperme i klinike za oplodnju će, takođe, biti dužne da odmah, bez čekanja na potvrdu rezultata, stopiraju korišćenje sperme davalaca za koje se javi i najmanja sumnja na nasledne bolesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track